Андрей Ковачев – патрон на инициатива за Цариброд

В навечерието на 1 март д-р Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, се срещна с представителки на Жени ГЕРБ-София, за да разясни акцентите в работата си в Европейския парламент и перспективите за България през следващата 7-годишна финансова рамка. Разговорът се състоя в клуба на ГЕРБ – район „Възраждане”, по покана на кмета Савина Савова. В дискусионния диалог Адрей Ковачев отговори на редица важни въпроси: кога страната ни ще влезе в Шенген, защо няма никаква опасност за финансовата ни стабилност при влизане в Еврозоната, какво точно означава „Европа на две скорости” и как това е право на всеки един член на ЕС, има ли консенсус сред евродепутатите по политиката за мигрантската криза. „Най-важното е, че проблемите, които днес има Великобритания около неяснотите с Брекзит, консолидира останалите държави и в нито една членка не се наблюдават опити за негативна кампания срещу ЕС. Мой приоритет винаги са били българските общности в Западните покрайнини и в Македония, Косово, Молдова, Украйна, Гърция. Убеден съм, че Европейската народна партия ще има отново най-много депутати в следващия ЕП” – каза д-р Ковачев.

По инициатива на Ирина Йорданова (общински съветник от ГЕРБ) и Анжела Димчева (поетеса и литературен критик) беше даден старт на нова кампания на Жени ГЕРБ-София под мотото „За Цариброд – послания от женски род”. Д-р Андрей Ковачев прие да бъде патрон на този проект, чиято цел е до 1 май да се съберат книги от български писателки и да бъдат предоставени на библиотеките и училищата в Цариброд. Припомняме, че от няколко години той води борба за връщане на изконното българско име Цариброд (дн. Димитровград в Сърбия) и най-сетне тези усилия се увенчаха с успех. Преди две седмици в присъствието на нашия посланик в Сърбия Радко Влайков на сградата на общината в Димитроград беше поставен надпис „Цариброд” и двете наименования ще имат еднаква сила за официална употреба и ще се използват за обществени сгради, пътни знаци и документи. В скоро време сънародниците си ще могат да използват българската именна система – жените ще изписват имената си с окончание „-ова”.

Организаторите на инициативата се надяват, че много съвременни писателки ще предоставят свои творби. Анжела Димчева показа и първите две книги, предоставени от Съюза на българските писатели: двете юбилейни антологии „Пеещо дърво” (поезия) и „Иде ли?” (проза). Идеята веднага беше подкрепена от присъстващите дами, както и от директорката на Столичната библиотека Юлия Цинзова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура