Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП пред „Труд”: Обучаваме безплатно иноватори в 65 световни компании

dav

Водещи 65 световни компании обучават безплатно млади европейски предприемачи по първата българска програма в Европейския съюз A.L.E.C.O. Това каза пред „Труд” евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ). Програмата е в топ три по интерес за финансиране от новите платформи и целта е тя да бъде продължена и през следващата година. Това става ясно от подадените заявления към платформата след официалния й старт през пролетта на 2018-а. Припомняме, че нейн идеолог е евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП). От февруари месец до сега за средства по нея са кандидатствали над 260 европейци, а от одобрените кандидати 12 са българи, посочи още пред "Труд" Андрей Новаков. Най-интерес има към секторите медии, реклама, инженерни и архитектурни дейности, IT-комуникации и др. Одобряват се предимно идеи за стартиращи бизнеси.

Младите предприемачи избират обучения и престой във водещи световни компании от Сингапур, САЩ и Израел. В Брюксел бяха представени първите проекти за обмяна на опит в бизнес-практиките. Програмата A.L.E.C.O. е озаглавена на именития български писател Алеко Константинов. А абревиатурата A.L.E.C.O. означава „Постигане на лидерство в предприемачеството и бизнес възможности” (Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities).

Програмата ще предостави възможност на общо 120 млади предприемачи да обменят опит на място зад океана - Калифорния, Пенсилвания, Ню Йорк и др. с техни колеги от местни компании. Младите предприемачи получават от 1 до 3 месеца престои във водещи корпорации.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, представители на Европейската комисия, Европарламента и председатели на международни търговско-промишлени палати поздравиха първите одобрени кандидати по програмата A.L.E.C.O.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България