Андрей Новаков и Андрей Ковачев с посещение сред българските общности в Украйна и Молдова

В периода 22-23 март Андрей Ковачев и Андрей Новаков, евродепутати от ГЕРБ/ЕНП, са на посещение сред българските общности в Украйна и Молдова, за да се срещнат със студенти от университетите в Тараклия и Комрат, ученици от гимназията в Болград, както и с представители на местните власти и различни български организации.

Сред целите на посещението е да се обсъдят възможности за облекчаване получаването на българско гражданство, както и улесняване образователната мобилност на студентите от българската диаспора в български висши училища и улесняването достъпа на тези общности до „Еразъм+“ - европейската програма за мобилност, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

„Бесарабските българи в Молдова и Украйна са най-голямата историческа българска диаспора. Заедно с гагаузите, те наброяват над 500 хил. души. Много от тях желаят да живеят, учат и работят в България. За да можем да ги улесним, трябва да облекчим тежките процедури за получаване на българско гражданство и това да се случва за не повече от 6 месеца“, заяви Андрей Ковачев.

„България, чрез талантливите си млади хора, се простира далеч извън държавните граници. България е там, където има българи. Трябва да мобилизираме тяхната енергия, за да направим лъвски скок напред. Достъпът на тези млади хора да образование и обучение в България, както и участието им в програма „Еразъм+“ трябва да бъдат улеснени“, допълни Новаков.

Евродепутатите уточниха, че именно правителството на ГЕРБ стартира процеса по откриване на нови консулства в Украйна и Молдова, което стана факт през първия ден от посещението им сред българската общност там.

През първия ден от посещението бяха проведени срещи с „Асоциацията на българите в Украйна“, ученици от Болградската гимназия, както и с ръководството й. Бяха осъществени и срещи с кмета на Болград, кмета на Тараклия, студенти и ръководството на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, както и с представители на българската общност в Украйна и Молдова.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика