Анкара: Гърция трябва да сподели ресурсите в Източното Средиземноморие

Турция е готова на компромиси с Гърция, ако последната е склонна да споделя ресурсите в Източното Средиземноморие, заяви първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу.

„Казваме на Гърция: „можем да постигнем споразумение“, ако вие сте готови на компромис. Бъдете готови да споделяте в Източното Средиземноморие“, заяви той в интервю пред държавната телевизия TRT Haber, пише Kathimerini.

„Но ако продължите да узурпирате правата на турците киприоти ще продължим тези стъпки“, предупреди Чавушоглу, като добави, че зависи от Анкара да реши дали ще прави проучвания за енергоресурси в Егейско море, Източното Средиземноморие и Черно море.

Неговите коментари дойдоха ден, след като Гърция категорично отхвърли твърдението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е приела статуквото, което Турция иска в Източното Средиземноморие, казвайки, че не само не е направила това, но и заедно с международната общност , осъжда незаконните ходове на Турция в региона.

„Както многократно подчертавахме, незаконните действия не дават правен ефект“, заяви говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Генинимас, който осъди „ходовете, които продължават да подкопават регионалния мир и сигурност, създавайки, наред с други неща, предлози за нарушаването на оръжейното ембарго в Либия и са опит за узурпиране на суверенните права на държавите в региона“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа