Анкара иска Берлин да й предаде гюленисти

Снимка: Архив

Германия обаче очаква още доказателства

Турция обеща да изпълни условията за безвизов режим

Турският президент Реджеп Ердоган призова Берлин да предаде на Анкара привърженици на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, които живеят в Германия. А също и Берлин да признае организацията на Гюлен, когото Турция вини за мозък на неуспешния преврат от лятото на 2016 г., за терористична, предаде Ройтерс.

Ердоган представи тези искания на съвместната си пресконференция днес с канцлерката Ангела Меркел в Берлин, където президентът е на тридневно посещение.

В отговор Меркел каза, че Германия се нуждае от още доказателства, за да обяви движението на Гюлен за терористична организация. И допълни, че Берлин издирва няколко души, чиято екстрадиция е поискала Турция по подозрения в тероризъм, за които обаче не било сигурно, че се намират в Германия.

Същевременно Меркел призова Анкара да освободи германските граждани, които са в турски арести след опита за преврат и изрази надежда, че тези случаи ще бъдат решени бързо.

Ердоган повдигна и въпроса за журналиста Джан Дюндар - бивш главен редактор на опозиционния в. “Джумхуриет”, който бе осъден през 2016 г. в Турция на 5 години затвор за материал, обвиняващ турското разузнаване в доставки на оръжие в Сирия. Дюндар бе пуснат докато траеше обжалването и избяга в Германия. Ердоган настоя, че страната му има право да иска екстрадицията на Дюндар, защото “този човек е осъден престъпник”.

Турският президент увери, че страната му планира в скоро време да изпълни оставащите 6 условия за премахване на визите с ЕС. Сред тях са смекчаване на антитерористичното законодателство в Турция, на което досега Анкара твърдо се противопоставя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа