Анкара привика австрийския шарже д`афер да дава обяснения за обиди спрямо Турция

Австрийският шарже д`афер в Анкара е бил привикан в турското външно министерство, за да дава обяснения за обиди спрямо Турция на летището във Виена, предаде Франс прес, цитирани от БНР.

Става въпрос за светлинно информационно табло, на което се въртял спонсориран от вестник "Кронен цайтунг" надпис. Той гласял, че в Турция е позволен секс с деца под 15 години.

Пред австрийския дипломат е бил направен протест, че незаслужено се очерня името на южната ни съседка и било обяснено, че с решение на конституционния съд отпреди месец се приравнява тежестта на престъплението с блудство с деца на каквато и да било възраст.

Турция и Австрия са в обтегнати отношения от началото на тоди месец, след като Виена се обяви за прекратяване на преговорите за присъединяването на Анкара към Европейския съюз.

Турският вестник "Сабах" цитира кандидатът на крайнодясната Партия на свободата за президент на Австрия Норберт Хофер се е изказал в подкрепа на замразяването на турската евроинтеграция. Освен това се е обявил за забрана на бурките в Австрия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа