Анкара: Турция е готова на ответни мерки, ако САЩ възпрепятстват доставката на самолетите Ф-35

Проект за сътрудничество, с който да се гарантират сигурността и стабилността в град Манбидж в Северна Сирия е очертан след среща в Анкара между работни групи на Турция и САЩ, предаде БНР.

Срещата в турската столица е в навечерието на разговорите между външните министри Майк Помпео и Мевлюд Чавушоглу на 4 юни във Вашингтон.  В изявление след заседанието снощи се подчертава, че на 4 юни Чавушоглу и Помпейо ще се срещнат, за да обсъдят препоръките на експертите.

Съгласно пътната карта кюрдските Сили за народна защита трябва да се изтеглят от сирийския град Манбидж и той да бъде поставен под съвместния контрол на американски и турски части. Анкара многократно заявяваше, че разглежда Силите за народна защита като част от Кюрдската работническа партия и че ще продължи военната си операция в Африн и към Манбидж, където обаче са разположени американски военни.

Междувременно говорителят на външното ведомство в Анкара Хами Аксой заяви готовността на страната за ответни мерки, ако Съединените щати възпрепятстват доставката на самолетите Ф-35 за Анкара.  Коментарът на говорителя на турското министерство беше провокиран от инициативата на група сенатори – демократи и републиканци – да включат Турция в забранителен списък за придобиване на най-новия американски многоцелеви изтребител Ф-35. Искането за санкции срещу Турция е заради желанието ѝ да закупи руски противовъздушни комплекси С-400 и задържането на американския пастор Андрю Брансън. Той се намира в турски затвор от 2016 г. по обвинения в шпионаж.

Аксой заяви, че Турция е изпълнила всички свои ангажименти по сделката и очаква и двете страни да я спазват. Той добави, че страната ще вземе всички мерки да защити свои фирми от санкции, налагани от Вашингтон заради отношения с Иран.

Турция иска да закупи партида от над 100 бойни самолета Ф-35 и също така води преговори с Вашингтон за закупуване на противоракетни комплекси „Пейтриът“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа