Ансамбълът ликува със злато за финал на европейското

Ансамбълът приключи по шампионски – със злато на европейското по художествена гимнастика в Гуадалахара (Испания).

Ден по-рано момичетата на Весела Димитрова допуснаха груба грешка при изпълнение на съчетанието с топка и въжета. Един от уредите излезе от килима, а гимнастичка го последва, което сериозно намали оценката на тима. Но заради изключителната трудност на съчетанието момичетата се намесиха сред медалистките – бронз в многобоя и в отборното (41,750 т.). Шампионки станаха рускините (43,625).

Напрежението от грешката се отрази и в неделния ден. Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова допуснаха неточности на 5 обръча и останаха без отличие на този уред – четвърти. С титлата ликува Италия. За финал обаче именно на топки и въжета „диамантените” момичета успяха да се реваншират. Загърбиха несполуките, допуснага една забележими неточности, но играха силно, което им отреди първа оценка (22,825). Среброто остана за Италия (22,350), а Русия допусна груби грешки и завърши седма (18,000).

По-късно днес Невяна Владинова и Катрин Тасева стартират в индивидуалния многобой. При девойките нашата Татяна Воложанина взе сребро на обръч.

„Ансамбълът ни няма конкуренция, но не трябва да се биеш сам – заяви Илиана Раева, председател на родната федерация по художествена гимнастика. – На това първенство проличаха слабите ни страни, върху които трябва да се работи до световното. Радвам се от този резултат. Много полезно първенство. Човек, когато губи, трябва да знае какво точно."

Треньорът Весела Димитрова също бе доволна от отличията. „Това беше нашето състезание, можем много повече – каза тя. – Отговорни сме за нашите действия. Не чакаме някой да сбърка, за да спечелим медал.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт