Ансамбълът се реваншира със злато

Ансамбълът ни по художествена гимнастика се реваншира със злато в последния ден на световното в зала „Арена Армеец“. Момичетата допуснаха грешки в многобоя, което им отреди бронз в събота. Но във финала на 5 обръча Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова загърбиха несполуките и изпълниха композицията изключително силно, за което взеха и първа оценка от 23 000 точки А за трудност получиха 14,700 точки, най-високият резултат на първенството.

Любопитното е, че в последните две години медал от този уред все убягваше на гимнастичките ни. На Мондиал 2017 националките завършиха 4-ти, а на европейското този сезон също останаха в подножията на отличията.

27-01Със сребро в София се окичи отборът на Япония, а бронзът взеха италианките. Силният състав на Русия, шампион в многобоя, допусна грешки и завърши на четвърто място.

На другото съчетание на топка и въжета момичетата си спестиха елемент, който им коства една десета от оценката – шесто място с 20,750 т. Титлата отиде за красавиците на Италия (22,550).

Отличието е трето за българките от световното. Преди това момичетата в индивидуалното взеха сребро в отборната надпревара. А освен бронзов медал в многобоя ансамбълът си осигури и квота за олимпийските игри Токио 2020.

Финалите бяха изгледани на живо от президента Румен Радев и спортния министър Красен Кралев.

Снимки ЮЛИЯН ТОДОРОВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт