"Антикорупция" даде на съд кмета на Пловдив Иван Тотев заради ремонта на зоокъта

Пред Темида заедно с градоначалника ще бъдат изправени зам.-кмет и районен кмет

Специализирано звено "Антикорупция" на Софийска градска прокуратура внесе в Пловдивския Окръжен съд обвинителен акт срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, зам.-кмета по общинската собственост Димитър Кацарски и кмета на район „Западен” Димитър Колев за престъпление по служба, извършено от тримата в съучастие във връзка с изграждането на новия зоокът край гребния канал. От него са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 282 ал.3, вр. с ал.2, пр.1 и 2, вр. с ал.1 пр.1 вр. с чл. 20 от Наказателния кодекс.

Досъдебното производство по случая е образувано на 3 ноември 2016 г. от Окръжна прокуратура –Пловдив, а с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено на специализираното звено "Антикорупция" да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство. Градоначалникът Иван Тотев е в момента с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 20 000 лв., а Димитър Кацарски и Димитър Колев са с мярка за неотклонение „подписка”. Предстои Окръжният съд в Пловдив да насрочи първо заседание за разглеждането на делото, по което на тримата са повдигнати обвинения.

В периода от 30 април 2014 г. до 29 юли 2015 г. кметът на Пловдив Иван Тотев като възложител на обществени поръчки е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на зоопарка, като процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03" ООД в нарушение на ЗОП. Освен това тази процедура е проведена и без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и без одобрена количествено - стойностна сметка за него.

Освен това не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на "Зоокът" - Пловдив с изпълнителя "Запрянови 03" ООД. Според държавното обвинение това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество с управител Вакрил Запрянов в общ размер на 689 869.70 лв, като в нея влиза и щетата за община Пловдив, тъй като са настъпили значителни вредни последици и от неимуществен характер.

Формирано е недоверие в обществото към разходването на бюджетните средства на община Пловдив при извършване на дейности от обществено значение, както и съмнение в публичността и прозрачността на разпределяне на бюджетните средства.

Димитър Кацарски и Димитър Колев са предадени на съд като помагачи и затова, че чрез действията си умишлено са улеснили кмета на община Пловдив да извърши престъплението. Зам.-кметът Кацарски е бил назначен от Тотев за председател на комисия за провеждането на открита процедура по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително - монтажните работи по обект "Зоокът - Пловдив".

В нарушение на ЗОП на 28 юли 2014 г. той е предложил на Тотев откритата процедура да бъде прекратена и по този начин е дал възможност на кмета да открие друга процедура - договаряне без обявление. Обвинението срещу кмета на район „Западен” Димитър Колев пък е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице умишлено е улеснил градоначалника Иван Тотев в извършването на престъпление по служба. Това е станало чрез сключването на договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това, а именно – без район „Западен” да е страна по договора за строителство между възложителя община Пловдив и изпълнителя "Запрянови 03" ООД . По този начин Колев е дал възможност на Тотев на 29 юли 2015 г. да започне строеж по смисъла на чл. 157, ал.1 от ЗУТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право