Антимафиоти извършиха три ареста за разпространение на материали с детска порнография

Антимафиоти от сектора за борба с киберпрестъпленията на ГДБОП извършиха три ареста за разпространение на материали с детска порнография, съобщават от вътрешното министерство.

През месец август служители на сектор „Киберпрестъпност“ в ГД „Борба с организираната престъпност“ проведоха три реализации за противодействие на онлайн сексуална експлоатация на деца. В хода на действията, проведени под наблюдението на прокуратурата, антимафиоти извършиха поредица от арести. До тях се стигнало след продължили няколко месеца разработки за установяване на хора, извършвали блудствени действия чрез принуда на деца на възраст между 9 и 13 години.

Под заплаха, малолетните жертви били заснемани през интернет комуникатор, а създадените с тях порнографски файлове били разменяни с други хора по света. До момента са установени „съмишленици“ на българските граждани и от други страни от Европа, данните от разследванията ще бъдат предоставени на Европол.

Един от арестите спецполицаите от ГДБОП извършили след получена информация от партньорска служба за секретна комуникация между заловен от тях мъж, който в момента на ареста обменял данни и файлове, съдържащи детска порнография, с български гражданин. При задържането в Разград, извършено под наблюдението на районната прокуратура, от компютъра на арестувания антимафиотите придобили информация за други негови контакти, с които обменял забранените файлове. Извършителят е направил пълни самопризнания пред полицейските служители.

В рамките на проведено разследване, под наблюдението на Районна прокуратура – Габрово, бил задържан и П.П. /35 г./ от Крумовград, за когото служителите на ГДБОП установили, че в продължение на един месец, чрез заплашване и принуда, заснемал блудствени действия с 9-годишно момиче. Материалите разменял в специализирани онлайн платформи за обмен на файлове.

За обмен на забранени материали в такава платформа бил задържан също П.И. /26 г./ от Плевен. При процесуално-следствените действия под наблюдението на Плевенската районна прокуратура, е иззет компютър, в който са намерени над 4000 файла със сексуално съдържание, с участието на деца на възраст до 7 години. Мъжът признал за извършваната престъпна дейност – разпространявал детска порнография чрез пиър-ту-пиър мрежите в период от няколко години.

Действията по разследванията продължават.

Успешните реализации са част от системните действия на сектор „Киберпрестъпност“ в ГДБОП за борба със сексуалните насилници на деца в страната в отговор на изключително опасните криминални посегателства.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право