Антимафиот №1 в Стара Загора остава на поста си

Окръжният съд в Сливен остави без уважение искането Ивайло Димов, началник на сектор „Борба с организираната престъпност” в Стара Загора, да бъде отстранен от длъжност – съобщиха от съдебната палата в Града под Сините камъни. Искането  е било внесено от специализираното звено „Антикорупция” към Софийска градска прокуратура. А повод за него са повдигнатите спрямо Димов обвинения за престъпления по служба и срещу правораздаването.

Окръжният съд е посочил, че отстраняването на шефа на антимафиотите в Стара Загора би се наложило, ако служебното му положение създава пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.  Основания за такъв извод обаче не са открити по три причини. Първо, до момента липсват всякакви доказателства, че Димов е попречил по какъвто и да е начин на събирането на доказателства по делото. Второ,  по него са били разпитани съдии и прокурори от Стара Загора, включително ръководителят на Окръжната прокуратура и председателят на Окръжния съд, както адвокати и други лица, като повечето от тях са дали показания пред съдия. „Професионалните качества на тези свидетели предполагат, че на същите трудно би могло да бъде повлияно с оглед промяна на депозираните от тях вече показания” – е посочил Окръжният съд в Сливен.  И трето, след направен отвод на всички съдии в Окръжния съд в Стара Загора, делото е било прехвърлено от местния в друг, сроден съд – сливенския, и обвиняемият нямало как да повлияе в служебното си качество върху делото в съдебната му фаза.

Обвиненията на Ивайло Димов бяха предявени на 28 октомври м.г. за това, че като началник-сектор „БОП” в Стара Загора е поискал от прокурори и съдия в Стара Загора да проявят „специално отношение” към задържан за наркоразпространение.  Задържаният бил криминално проявен, многократно осъждан. Според информацията от Главната прокуратура, Димов искал или разследването срещу наркодилъра да бъде забавено, или делото срещу него да приключи със споразумение за по-лека присъда. От обвинението заявиха, че шефът на антимафиотите не е предлагал пари. Самият Ивайло Димов  коментира пред медиите, че обвиненията срещу него са резултат от постановка и че всичко, което е направил, е било в полза на държавата. Междувременно медиите съобщиха, че задържаният наркопласьор вече бил осъден по съкратеното съдебно следствие, след постигнато споразумение с прокуратурата, получил 5 години затвор, които вече излежавал.

Определението на Окръжния съд в Сливен, с което не бе уважено искането за отстраняването му, подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони