Антоанета Попова е танцьорката на света

Българката е шампионка на планетата и седем пъти победителка на Канада

Пловдивчанката Антоанета Попова пише историята на спортните танци. Тя е първата българка, завоювала шампионската купа на Световните танцови игри 2016 WDSF PD World Ten Dance в Лайпциг, Германия, в края на миналата година, заедно със своя украински партньор Антон Беляев. Талантливата българка живее в Канада и от години се състезава за северноамериканската страна. В надпреварата се включиха 20 двойки от различни държави. Уникалното е, че Антоанета и Антон са за първа година в дивизията на професионалистите, а успяха да преборят жестоката конкуренция за златото.

"След 8 години много сериозни тренировки с моя невероятен партньор спечелихме най-ценната си победа - световни шампиони! Имахме вицешампионска титла, имали сме първи места от Азиатския и Северноамериканския шампионат, но не и купата от професионалната дивизия! Специални благодарности на нашия треньор Олег Йедлин, който повярва в нас!", щастлива е от големия успех Попова. Освен световна шампионка, Антоанета е била седем пъти шампион на Канада с партньора си Антон Беляев и три пъти първенец на България в двойка с Рангел Спиров (преди да замине за Америка). Името й стана известно за България едва преди две години, когато тя безапелационно спечели първия конкурс "Мис България в Канада 2015".

Ако човек се вгледа внимателно в изпълненията на двойката Попова-Беляев, би я нарекъл извънземна. Красиво необуздани! Двамата просто летят на сцената, а от тях струи страст. И двамата с партньора й впечатляват със скромността си, стремежа да се усъвършенстват и да бъдат добри хора. Нищо че американският и руският танцувален формат "Денсинг старс" се надпреварват да ги канят за участия. Двойката все отказва с мотива, че няма 3 свободни месеца да се закотви в телевизионно студио, защото гони високи спортни успехи.

Тони, както я наричат приятелите, започва с художествена гимнастика на 4 годинки, но контузия в коленете я отказва едва на 7. "Записах се в първи клас в изобразителна паралелка и се бях отдала на учене и рисуване. Но имахме час и по хореография и учителят ми Иван Загорчев забеляза, че имам талант и дори настояваше, че трябва да танцувам", спомня си Попова.

Първите й стъпки в залата са чиста случайност. Баща й среща на улицата свой съученик (бивш състезател), който му казва, че открива школа по спортни танци в центъра на Пловдив. Надъхани от учителя Загорчев, родителите й не се поколебават да я заведат. "Беше 6 януари 1997 г. (никога няма да забравя тази дата), когато започнах при Светозар и Гергана Жекови. На тях дължа първите си постижения. Само след година с първия ми партньор Кръстьо Кръстев завоювахме златен медал на турнир при децата, а по-късно с Димитър Черваров и при юношите", разравя спомените красавицата.

Наред с успехите в танците, Тони развива и другия си талант - рисуването. Тя завършва Художествената гимназия в Пловдив със специалност живопис. След всички успехи на дансинга в детските и тийнейджърските години тя рязко поема в друга посока: има щастието да бъде приета в... Националната художествена академия в София, специалност "Графика". И не просто приета, а първа в списъка след 3-те задължителни изпита. На хоризонта се открива многообещаваща кариера на художничка. И точно в този момент животът й се обръща на 180 градуса. От студентската скамейка я отвлича Антон Беляев, който проверил цялото интернет-пространство, за да си намери достойна партньорка. Дори се срещал с 2-3 танцьорки от различни държави, но не му паснали на стила и темперамента.

В редките моменти на отдих Тони предпочита да релаксира на екзотичен плаж, да се разхожда сред природата, да чете книга или да слуша музика, без която не може. Обожава "Нашият град" на група "Тангра". Не се е отказала и от "резервната си професия" - да стане дизайнер на костюми по спортни танци, дори в момента е рекламно лице на известна спортна линия. Прави скици, които грижливо събира. Много от сценичните й тоалети са проектирани лично от нея. Харесва всички цветове, но най си пада по бялото, златното и всичко, което е ярко, наситено и блестящо. Не спазва диети и е човек, който обича храната. Предпочита плодове, десерти, домати, картофи, както и най-любимите си ястия - мусака и таратор.

Цветан Гайд:

Балканска Тракия, а не Британия е родината на келтите

Заселили са се на Албиона и в Западна Европа столетия по-късно, идвайки от земите между Дунав и остров Самотраки, твърди директорът на Института за Т-наука

Цветан Гайдарски, известен още с името Цветан Гайд, е популярна и доста спорна личност в средите на историците-траколози. Публикациите за него са от "Осанна" до "Разпни го", от гениален учен, разчел руническите знаци на древните траки, до фалшификатор и религиозен сектант. Няма да се спираме върху неговата личност, а върху последното съобщение, което направи на специална пресконференция в БТА по повод излизането на нова книга от поредицата "Тракийското писмо разкодирано" - "Мистериите на Самотраки и Руническата книга на тайните". Първите четири тома са написани от брата на Цветан Гайдарски - д-р Стефан Гайд, вече покойник.

В новия си труд директорът на Института по Т-наука (трансцедентална наука) прилага доказателства, че прародина на келтите (галите, както са ги наричали римляните) е Балканска Тракия, включително остров Самотраки. До този извод той и екипът му са стигнали, след като са разчели древните рунически знаци в Тракия, намиращи се върху десетки артефакти, с помощта на "метода Гайд".

- Какво представлява методът "Гайд"?

- Най-общо казано, с по-нови надписи разчитаме много по-древни. Голямата новина беше, че след разчитането на йероглифите идеограми на тракийското писмо, най-после и древните рунически знаци в Тракия са вече разчетени чрез "метода Гайд" през по-късния им еквивалент в келтската (галска) писменост на друидите, наречена от тях "огам" или Дървесна писменост. С помощта на тази аналогова писменост са декодирани посланията от Ситовския надпис, Кременския надпис и множество надписи, запазени върху мегалити като Харман кая, Бузовград и др.

- Какво пречеше тракийското писмо да бъде разчетено по-рано?

- От 12 години говорим вече за разчитане на пиктографската писменост по нашите земи. Става дума за такава древна писменост, която е 2000 г. преди Шумер и Египет и за която досега се твърдеше, че не може да бъде прочетена, а само знаците да се класифицират и да се разсъждава по тях. Тази теза е оборена в трудовете на д-р Гайд и в работата на нашия институт. Ние използваме единствено възможния метод - "Гайд", по който продължаваме да работим. Чрез по-късния калиграфски стил на египетското писмо, което, знаете, египтолозите четат, ние прочитаме по-ранните с 2000 години артефакти по нашите земи. От това става ясно, че египетската цивилизация е привнесена, тя е създадена, както египтолозите признават, вероятно от Севера, вероятно от морски народи... Според Херодот траките са първите владетели на моретата. Всичко това е описано в първите три книги на д-р Стефан Гайд. Ние доказахме чрез паралелни текстове - 2000 години по-ранни, и египетски, включително пирамидални и от Книга на Мъртвите, че по нашите земи има с 2000 години по-древни послания, които виждаме по-късно в Египет. Ние сме изследвали тази връзка не само лингвистично, а и с историографски подход, чрез древни документи, свещени текстове, които показват действително Тракия като люлката не само на европейската, но и на световната цивилизация. Тоест, има текстове, които показват този пренос на цивилизации, на култура от Балканска Тракия към Египет и Средиземноморието изобщо.

- А какво общо имаме с келтите (галите)?

- По същия метод "Гайд", пак чрез аналогова писменост, естествено, по-късна, са разчетени рунически знаци от енеолитна Тракия. Новото в случая е, че чрез лингвистичен анализ, чрез данни на античните автори установихме връзката между келтите (галите) и древните траки. Някой ще се учуди какво общо имат тези два различни народа, но нали по същия начин някои мислеха, че не може да има общо между траки и българи! Не само лингвистичните, но и ДНК анализите показаха тази взаимовръзка. От много години вече се знае, че наименованието българи идва от богарския диалект, което означава "боготворчески", който древните траки са употребявали. От един исторически момент нататък самите траки са започнали да се наричат "богари" и "бугари", сиреч "българи".

- Какво знаем за божествения народ, създал цивилизацията на келтите?

- Ако анализираме внимателно името на този народ, така, както е записано в древните ирландски документи - "Туаха де Данан" = "Tuaha De Danan" ("Tuatha/Tuakha de Danan"), ще забележим, че освен че назовава реката Дунав, то включва и самото име на народа - "Туакха" ("Tuakha"). И преди някой да побърза да каже, че това име няма нищо общо с "траките", или с който и да е познат на нас днес народ, нека си припомним под какво име са споменати именно траките в най-древните документи, дошли до нас. В Папируса на Ани (древноегипетската Книга на Мъртвите) те са наречени точно "трак", "тракху" и "тракха" със значение "сияен", "греещ". Неслучайно основен корен в думата "т-РА-кха" е "РА", със значение на "Слънце, Божествено Слово". В по-късните епохи знакът за "РА" се превръща във фонетичната буква "омега" и се произнася "о" или "оу", а "Тракха" започва да се възприема от следващите поколения като "Тоакха" или "Туаха", а народът се превърнал в напълно "непознат" за историците и като че ли съвсем "митологичен" и "измислен"...

- Това означава, че галите (келтите) не произлизат от Централна или Западна Европа, както мислехме досега?

- Древната история, засвидетелствана в галските (келтските) митове, не казва, че те произлизат някъде от земите на Централна или Западна Европа, откъдето да са се разселили и завоювали територии из цяла Европа, чак до Бизантион (по-късно Константинопол), а точно обратното - че прародината им е в Балканска Тракия и именно оттук се разселват на изток до Мала Азия, а на запад - из цяла Централна и Западна Европа, като достигат чак до Британските острови и Ирландия.

 

И още...

Светлана Василева се разголи за мъжко списание

Бременната ДесиСлава пя за колега

Камелия Воче пак ще става баба

Дарина Павлова се пусна по бански

Маги Бадер с фигура трепач

Как Сергей се превърна във "Висше божество"

Кадир Доулу бил чирак обущар

Луксозните къщи на богатите и известните

Фреди Хайнекен - последният мъж от бирената династия

Холивудски хватки за хубост

Кейт и Летисия в модно съревнование

Кого крие Путин?

Златните правила на фън-шуй за щастлив живот

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица