Антонио Бандерас - Мачото от Малага

В началото на месеца Антонио Бандерас поздрави последователите си в социалната мрежа Twitter от София, България, и така информира публиката, че отново прави филм в страната ни. През последното десетилетие един от най-успешните европейци в Холивуд на няколко пъти снима в България, а преди две години осъществи у нас един от най-личните си проекти - научнофантастичната антиутопия „Живи машини“.

Бандерас е голям приятел на България и на няколко пъти е използвал своята популярност, за да промотира местните снимачни екипи. С близо 100 роли в киното и телевизията 56-годишният Антонио притежава внушителна професионална визитка. В средите на развлекателната индустрия той често е описван като една от най-дълготрайните и качествени експортни стоки на Испания. Мачото от Малага днес е виден представител на шоубизнес каймака в Калифорния и разгръща своя талант в посока на режисурата и продуцентството.

Като типично хлапе на Стария континент през 60-те и 70-те години на миналия век Бандерас е силно увлечен по футбола и мечтае за кариера по зелените терени. На 14 години обаче спортната му траектория е драматично променена след жестоко счупен крак.

В началото на 80-те години той пробива като актьор в театъра и с роли във филмите на големия визионер Педро Алмодовар. Той е важна част от културното движение на Испания, известно като Movida и разгърнало се след края на диктатурата. При Алмодовар младият Бандерас се шлифова като качествен изпълнител и успява да демонстрира изключителен талант в трудни и предизвикателни филми като „Лабиринт на страстта“, „Законът на желанието“, „Матадор“, „Ела, завържи ме!“ и „Жени на ръба на нервна криза“. Колаборацията на Бандерас с Алмодовар през 80-те изстрелва кариерата на Бандерас в Холивуд в началото на 90-те години. На старта на своя американски артистичен десант той говори малко английски, но получава ценна помощ от Мадона, която по това време е близка с него и го промотира в средите. Той играе в „Кралете на мамбото“, „Филаделфия“ и „Интервю с вампир“ и си партнира с имена като Том Ханкс, Дензъл Уошингтън, Брад Пит и Том Круз.

В средата на десетилетието Бандерас посяга към световната филмова слава. Той участва в страхотно заснетия вдъхновен латино екшън „Десперадо“ на мексиканския палавник с камера Робърт Родригес и си партнира със Силвестър Сталоун в зрелищния „Атентатори“. „Десперадо“ се превръща в световен хит и превръща Антонио Бандерас в име запазена марка. Той олицетворява идеята за средиземноморски прелъстител и в продължение на няколко години е една от най-конвертируемите секс икони на Холивуд. В края на десетилетието участва в „Маската на Зоро“ заедно с Антъни Хопкинс и Катрин Зита-Джоунс. Ролята на маскирания отмъстител пасва като копринена ръкавица на профила на Бандерас и допълнително засилва акциите му на пазара на Холивуд.

В последните няколко години кариерата му преживява осезаем спад, той вече не получава най-сладките сценарии на Холивуд и снима по-малки филми. Но пък световните брандове продължават да са запленени от неговата харизма и редовно го ангажират да се изявява като рекламно лице. Бандерас е особено търсен за кампании на парфюми, а наскоро пусна и собствена модна линия. През миналата година се разведе с Мелани Грифит след един от най-дългите бракове в Холивуд. Бандерас е универсално харесван и одобряван въпреки някои спорни и прекалено леви политически позиции, които не се приемат особено сериозно и се приписват на типичния за знаменитостите развод с реалността. Иронично е, че лицето на толкова много капиталистически марки и продукти има социалистически фетиши, но това обстоятелство само допълва образа на Бандерас.

Ще играе рок звезда в екшън с Олга Куриленко

Един от интригуващите нови проекти на Антонио Бандерас ще го върне към добре утъпканите жанрови територии на екшън трилъра. Филмът се казва Salty, премиерата е предвидена за следващата година, а сюжетът описва отвличането на застаряваща рок звезда по време на почивка в Тайланд. Екзотичните локации ще бъдат комплимент към екранното партньорство между Бандерас и разкошната Олга Куриленко.

Режисьор на екшън тупалката Salty е ветерана в жанра Саймън Уест, който стои зад качествения деветдесетарски расов кон в кино нишана на експлозиите и преследванията - „Въздушен конвой“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения