Антонио Таяни: Великобритания е добре дошла да остане в ЕС

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни заяви, че Великобритания ще бъде приветствана с отворени обятия, ако на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 8 юни, избирателите решат да променят решението си за Брекзит и изберат ново правителство, съобщава The Guardian.

След срещата си с британския премиер Тереза Мей на „Даунинг стрийт“ Таяни изрази убеденост, че задействането на процедурата по напускане на Европейския съюз може лесно да бъде отменено от останалите държави членки, ако след изборите на 8 юни на острова има ново правителство, дори без да има нужда от съдебно дело.

„Ако след изборите Великобритания иска да се оттегли, тогава процедурата е много ясна“, заяви Таяни. „Ако Великобритания поиска да остане, всички ще я подкрепят, а аз ще бъда много щастлив“, добави той.

Председателят на ЕП също така заплаши, че ще наложи вето на всяка сделка по Брекзит, в която не са гарантирани съществуващите права на гражданите на ЕС във Великобритания и заяви, че тяхната защита ще продължи да бъде в юрисдикцията на Европейския съд в Люксембург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа