Антонио Таяни: Европа е разделена по въпроса с Либия

Франция и Италия са разделени по въпроса с Либия въпреки официалната позиция на Европейския съюз, заяви днес председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс.

Италианецът Таяни призова страните - членки на ЕС, да бъдат единни по отношение на кризата в Либия, където съперничещи си фракции се сражават за контрола върху столицата Триполи.

"Имаме нужда от повече единство, трябва да говорим само с един глас като европейци, но, за съжаление, европейците са разделени по този въпрос", каза Таяни пред журналисти, подчертавайки, че Франция и Италия имат различни интереси в Либия.

Франция, която притежава петролни активи в Източна Либия, предоставя през последните години военна помощ на маршал Халифа Хафтар, твърдят либийски и френски служители, отбелязва Ройтерс.

Италия, бивша колониална сила в Либия и важен играч в петролния сектор на Либия, подкрепя международно признатото Правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж.

Лидерката на европейската дипломация Федерика Могерини заяви в понеделник, че ЕС е единен в призива си за спиране на огъня и завръщане към дипломацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа