Антонио Таяни става патрон на Голямото хоро в Брюксел

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни официално стана патрон на Българското хоро, което ще се вие за пети пореден път на централния площад в Брюксел. Организатор на събитието е българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. Това стана ясно от официално писмо на Таяни до евродепутата, в което той пожелава успех на инициативата.

Майдел продължава традицията, започната от Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия (2014 – 2016 г.).

unnamed-4

„Радвам се, че красивата традиция на Голямото хоро продължава и че в Брюксел то ще почете важните ценности на културно многообразие, диалог между народите, солидарност и чувство за европейска принадлежност“, заяви председателят на ЕП. Той каза още, че фактът, че хорото се танцува в кръг изразява радостта и енергията от живота, единството между хората, равноправието между мъжете и жените. Хорото убедително символизира мотото на Европейския съюз – „Обединени в многообразието“ и кръга от звезди в европейското знаме.

„Благодаря на председателя Таяни за топлата подкрепа към България и българските традиции. Той неколкократно се е доказвал като верен приятел на страната ни и продължава да дава своята подкрепа за нас“, коментира българският евродепутат. „Радвам се, че жителите и гостите на Брюксел ще имат възможността да се насладят на изпълненията на музикантите и танцьори от ансамбъл „Златна Тракия“ от град Хасково“, добави тя.

Голямото хоро ще се проведе в рамките на 11-то издание на Balkan Trafik Festival 2017 г. То ще стартира в 14:00 ч. (местно време) в неделя, 23 април 2017 г. Достъпът до хорото е свободен и поканени са българите в Белгия, както и представители на всички националности. Партньори на Голямото хоро са Представителствата на Европейския парламент и Европейската комисия в Белгия. Във фестивала Balkan Trafik! ще участва легендата на балканската музика Горан Брегович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа