Антонио Таяни - Човекът на Берлускони

Антонио Таяни, който бе избран във вторник за председател на Европарламента, е ветеран на политическата сцена в родната си Италия и в ЕС, бивш еврокомисар и дългогодишен член на ЕП. За мнозина обаче, и най-вече за критиците му, той си остава човекът на Силвио Берлускони - скандалният италиански експремиер.

Изборът на Антонио Таяни от Европейската народна партия за шеф на ЕП беляза края на широката коалиция между дясната ЕНП и левицата (социалисти и демократи, С&Д ) в институцията. След като двете най-големи политически групи не успяха да съгласуват общ кандидат за поста, Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) предложи подкрепата си на ЕНП и сключи сделка с нея. И така с помощта на новия пакт Антонио Таяни успя да надвие на балотаж кандидата на С&Д Джани Питела, също италианец, с 351 срещу 282 гласа. Новият пост на Таяни означава и че представители на консервативната ЕНП вече оглавяват трите ключови евроинституции: комисия (Жан-Клод Юнкер), съвет (Доналд Туск) и парламент.

Антонио Таяни е роден в Рим на 4 август 1953 г. Завършва средното си образование в гимназия в италианската столица, а след това и право в университета “Сапиенца”. Включва се към Военновъздушните сили и изкарва курс в училището на ВВС във Флоренция. Назначен е да обслужва радар в базата в Сан Джовани Театино (Централна Италия).

По-късно решава да смени амплоато си и от офицер става журналист - последователно е парламентарен редактор на сп. “Сетиманале”, водещ на новините на радио РАИ 1 и шеф на римското бюро на влиятелния в. “Джорнале”. Специален пратеник е в конфликтни зони като Ливан и Сомалия, както и в Съветския съюз.

Запален член на младежкото движение на италианската Монархистка партия. Но през 1994 г. заедно с Берлускони създава “Форца Италия”, която печели парламентарните избори и формира първото дясно правителство в страната след края на Втората световна война. В първия кабинет на Ил Кавалиере Таяни е говорител на премиера. Същата година е избран за евродепутат, оставайки в парламента до 2008 г. Тогава Берлускони е отново премиер (за трети път) и назначава италианския еврокомисар Франко Фратини за външен министър. На негово място в екипа на Жозе Барозу е изпратен Таяни, който вече си е създал отлична репутация в Брюксел. Поема ресора “Транспорт” и ръководи приемането на ключов регламент, защитаващ правата на пътниците при закъснели и отменени полети.

Продължава работа в комисията “Барозу 2” (2010-2014), но вече е зам.-председател с портфейл “Промишленост и предприемачество”. Заради работата му на този пост миналата година бе обвиняван във връзка със скандала “Дизелгейт”. Случката хвърли сянка върху репутацията му, но той се защити, като заяви, че нямал представа, че “Фолксваген” или други производители са ползвали мамещ софтуер, за да минат тестовете за вредни емисии. След изборите за ЕП през 2014 г. отново е избран за евродепутат и се завръща като един от 14-те заместник-председатели на институцията.

Казват, че най-голямата му сила е в това, че познава лично буквално всички в Брюксел - и в парламента, и в комисията. Изключително активен на конгресите на ЕНП, мнозина го подиграват, че говори много, но нищо не казва. Тъмен костюм, дискретна вратовръзка и слабост към скъпите часовници - с това амплоа е истински последовател на ментора си Силвио Берлускони. Заради връзките с когото е критикуван, включително в собствената си партия. Източници от ЕП разкриват, че отдавна лобира да оглави парламента и за годините, прекарани в него, си създал отлична мрежа от познанства. Твърди се, че има добри отношения и с няколко евролидери, от които получил подкрепа за новия си пост.

Таяни е женен, има две деца. Владее английски, френски и испански.

“Не се нуждаем от силен председател, а от силен Европарламент. Аз съм човек на консенсуса и ще бъда председател на всички членове на този парламент”, заяви той след избирането му за шеф на Европарламента.

Противоположност

на предшественика си

Антонио Таяни е виждан като противоположност на предшественика си - социалиста Мартин Шулц, който работи всеотдайно за засилване на ролята на Европейския парламент. Дори привърженици на Таяни казват, че той няма решителността на безкомпромисния германец.

По ирония на съдбата звездата на Мартин Шулц изгря именно с помощта на Силвио Берлускони, който през 2003 г. му препоръча ролята на охранител във филм за нацистки концлагери. Въпреки негативните конотации скандалът популяризира до голяма степен Шулц.

ЗА НЕГО

Изпълни ме с гордост

Избирането на Антонио Таяни ме изпълва с радост и гордост като италианец и като лидер на партия “Форца Италия”. С него сме свързани с дълбоко приятелство от 1994 г., когато той заедно с мен бе сред петте основатели на “Форца Италия”. Изборът му доказа, че за Европа има само една печеливша политическа перспектива: либерали, християндемократи и реформатори са алтернативата на левицата.

Силвио Берлускони,

експремиер на Италия

Голям успех за ЕНП

Разговарях по телефона с новия председател на Европейския парламент Антонио Таяни минути след избирането му... Обединихме се, че Европа трябва да остане силна и стабилна и страните членки да бъдат единни при вземането на важните решения за бъдещето на европейските граждани. Избирането на г-н Таяни е голям успех за Европейската народна партия. От своя страна той пожела на ГЕРБ успех на предстоящите парламентарни избори в България, благодари за подкрепата от страна на българската делегация на ГЕРБ/ЕНП в ЕП и изрази увереност, че отново ще спечелим доверието на българските граждани.

Бойко Борисов,

премиер в оставка

Изборът му бе жалък спектакъл

Избрахме за председател на Европарламента мъж, който е бил дясната ръка на Силвио Берлускони - главният клоун на италианската политика. Антонио Таяни не е оставил никакъв значителен белег в страната си, а изборът му бе жалък спектакъл, изпращащ лош сигнал за Европа в тези трудни времена.

Франк Енгел, евродепутат (ЕНП)

Няма да гради мостове

Той е мъж, който е съветвал Силвио Берлускони, идва от страна, в която има засилващи се антигермански настроения, и бе избран от мнозинството средиземноморски депутати в този парламент. Въпреки че определено има добри социални умения, най-голямото ми опасение е, че той няма да гради мостове. Поне не между европейския Север и Юг.

Силви Гулар, евродепутат (АЛДЕ)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети