Антониу Гутериш: Политическата воля за борба с климатичните промени отслабва

Политическата воля за борба с климатичните промени отслабва, подчерта генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Това стана по време на посещението му в Нова Зеландия, която получи похвали заради мерките, които е предприела в подкрепа на тази борба, предаде БНР.

По време на съвместната им пресконференция в Окланд с министър-председателя на Нова Зеландия Джасинда Ардърн генералният секретар на ООН заяви:

"Парадоксът е, че нещата около нас се влошават, а политическата воля изглежда отслабва. И ето защо правителството на Нова Зеландия и водената от него политика е изключително важна, за което съм много благодарен", каза Антониу Гутериш, както и поздрави Джасинда Ардърн за внесения миналата седмица амбициозен законопроект, чиято цел е до 2050 година Нова Зеландия да се превърне в страна с нулеви емисии на парникови газове.

"Не само, че Нова Зеландия изцяло спазва обещаното от нея в Париж, но и Нова Зеландия въвежда законодателство за постигане на основна цел, която научната общност определи като абсолютно задължителна за всички ни", добави Гутериш, говорейки за ограничаването на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят