Антониу Гутериш призова за спазване на примирието в Идлиб

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство от изострянето на обстановката в сирийската провинция Идлиб и призова всички страни в конфликта да спазват примирието, съобщи ТАСС, като се позова на изявление на Гутериш, публикувано на сайта на ООН.

В сряда руски бойни самолети извършиха координиран с Турция въздушен удар срещу оръжеен склад в контролираната от сирийските бунтовници северозападна провинция Идлиб. Според руското министерство на отбраната в склада на екстремистката групировка "Хаят Тахрир аш Шам" (бившата "Джебхат ан Нусра") е имало голям брой безпилотни самолети и други оръжия, предназначени за атаки срещу руската ВВС база в Хмеймим в Западна Сирия.

Гутериш се обръща към международната общност с призив да продължи да поддържа търсенето на политическо решение на конфликта. Той благодари на участниците в третата международна донорска конференция в Брюксел, на която беше решено да бъдат предоставени значителни средства за хуманитарна помощ за жителите на Сирия и за сирийските бежанци през 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток