Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовава преговарящите на срещата на високо равнище за климата да ускорят работата си, ако искат да бъде постигнато споразумение до края на седмицата, предаде Асошиейтед прес.

Гутериш каза днес на събралите се в полския град Катовице министри и високопоставени официални лица, че най-новите доклади изтъкват спешната нужда от справяне с глобалното затопляне.

Генералният секретар на ООН призна, че преговарящите са постигнали известен напредък от 2 декември насам, но предупреди, че "ключовите политически проблеми остават нерешени".

Гутериш каза на участниците в преговорите, че "трябва да ускорим тези усилия, за да постигнем консенсус, ако искаме да следваме ангажиментите, поети в Париж".

Една от ключовите задачи на преговорите е да бъдат уточнени някои подробности по изпълнението на Парижкото споразумение от 2015 г. Неуспехът на държавите да се договорят за правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата, насочено към ограничаване на глобалното затопляне, ще бъде самоубийствен, посочи Гутериш, цитиран от Ройтерс.

Според Гутериш, неуспехът в Катовице ще изпрати разрушителен сигнал на онези държави, които са готови да преминат към зелена икономика.

Бавният напредък накара полския председателстващ преговорите Михал Куртика да припомни на делегатите, че времето е ценно и те трябва да намерят формулировки, приемливи за всички. "Часовникът тиктака. Докато ние тук изразходваме време да обсъждаме текстове и да настояваме за прилагането им, навън положението на планетата се влошава. Животински видове изчезват. Местообитания изчезват. Вредните емисии се трупат", каза бразилският министър на околната среда Едсон Дуарте.

Парижкото споразумение от 2015 г. предвижда ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа