Антони Здравков - Вечният „План Б“

Антони Здравков е новият треньор на “Лудогорец”. Българският специалист бе привлечен за помощник на Пауло Аутори, решил да напусне преди дни. Сухия, както е известен наставника, има трудна задача в “Лудогорец”. Много треньори не успяха да се справят в Разград. Предизвикателство пред него ще е и да излезе от сянката на вечния спасителен План “Б”. Здравков бе преди години такъв в “Левски, сега “на пожар” пое и шампиона.

Син е на легендата Иван Здравков. Отрасва в семейство на левскар и то от най-известните футболисти. Като дете живее на 200 метра от “Герена”. Често вижда “синята” икона Георги Аспарухов . Семействата им се срещат редовно. Завързва приятелство с Андрей, синът на Гунди. В последствие Здравков и първата му съпруга Надя са кумове на сватбата на Андрей с дъщерята на друга “синя” легенда Павел Панов - Изабела.

8-годишен започва да тренира. Спазва стриктен график - тренировки, мачове, уроци. Баща му има план за футболните занимания - един ден рита топката с единия крак, на следващия - с другия. През 80-те се разминава на косъм от смъртта. Играят се републикански финали. Той носи екипа на “Левски”. На стадион “Септември” мерят сили със “Спартак” (Плевен). По време на срещата се развива буря, пада и гръм. Играчи, съдии и треньори се търкалят по тревата. Мачът - прекратен. В крайна сметка “Левски” изпуска златото и остава втори.

Дебютира за първия тим на “сините” през 1984 г. при Васил Методиев - Шпайдела. Става шампион в дебютния си сезон, вдига и купата. По-късно преминава в “Локомотив” (София). В България играе и за “Янтра” (Габрово), преди да замине за Португалия. Там защитава цветовете на “Маритимо” и “Насионал”. През 93-та се завръща у нас. Играе отново за столичното “Локо”, а преди да прекрати кариерата си е част от “Велбъжд” (Кюстендил) и “Септември”.

Съвсем логично, след като окачва футболните обувки на пирона се насочва към треньорството.

Води известно време “Родопа” (Смолян) в “А” група, макар че кариерата му тръгва нагоре от следващия му тим - “Чавдар” (Бяла Слатина). Емблематичният за Северозападна България клуб тъкмо се е завърнал в “Б” група. Антони Здравков е поканен да смени именития Вачко Маринов. Сухия прави чистка, като освобождава почти всички футболисти, виновни за изкачването във втория ни ешелон. Нещо, което не се приема добре в началото от местните. В крайна сметка на Здравков се гласува доверие и той води в тима юноши на “Левски”, които клуба преотстъпва или изобщо не смята да ангажира с договори в последствие. Сухия се сблъсква и с местния манталитет. Битовизми често пречат на останалите малко местни момчета да влязат в крак с професионалния футбол. Здравков се хваща за главата, когато основен играч му обяснява, че не успял да дойде на време за занимание, защото му паднала веригата за колелото.

За първи път от години “Чавдар” прави лагери извън града. Играят се престижни контроли, едната която срещу “Литекс” на Люпко Петрович. Работата на Сухия е впечатляваща. Тимът от Бяла Слатина окупира първите места след няколко кръга в “Б” група. И веднага идва оферта - Вили Вуцов иска Здравков за помощник в “Калиакра”. И Сухия приема, въпреки че няма да е старши. В Каварна постига и най-големият си успех като треньор – полуфинал за купата на България. След известно време Вили Вуцов поема “Левски”. Взима Здравков за помощник. Няколко мача по-късно следва треньорска рокада. Здравков се завръща в “Калиакра”, този път като старши треньор. И идва нова оферта от “Герена” - Георги Иванов-Гонзо иска Сухия за помощник. Двамата извеждат “Левски” до третото място и четвъртфинал за купата на България. Здравков прави нова крачка – става старши в “Ботев” (Враца). Спасява тима от изпадане от “А” група, но го уволняват новите италиански собственици. Месеци по-късно Сухия се връща в тима, за да спасява положението. Привлечени са дузина чужденци и “Ботев” записва 5 загуби в 5 мача при голова разлика 1:16. Неизбежното се случва и отборът изпада. Здравков отново поема към “Герена”. “Левски” е в криза. Няма пари за играчи и треньори. Тодор Батков, собственик по това време, има спасителен вариант – Сухия. Отборът обаче се представя зле. ЦСКА бие три пъти “Левски” под ръководството на Здравков. Сухия успява единствено да отстрани “червените” на 1/8-финал за купата след дузпи. Преди сезона е уволнен заради слаби резултати. Няколко месеца по-късно поема младежите на България. Не успява да ги класира на голям форум. В квалификациите за Евро 2017 талантите остават втори в групата с 11 точки зад първия “Дания”. Преди дни пък приключиха пресявките за европейското догодина. България се изложи и остана на предпоследно място. Бяхме победени на два пъти от Люксембург.

Малко преди това Пауло Аутори пое “Лудогорец” и покани Тони Здравков за помощник. Бразилецът обаче не се застоя много в Разград и пожела да си тръгне. Решение, което шокира ръководството на “Лудогорец”. Те обаче се нуждаеха от спасителен вариант. План “Б”? Антони Здравков!

 

Има три дъщери и едно куче

Антони Здравков има три дъщери от две жени. За първи път минава под венчилото с Надя. От нея има две щерки. През лятото на 2013-та година става баща за трети път. Този път от спортната журналистка Ралица Караджова. И тя го дарява с дъщеря – Антонела, кръстена на баща си. Преди радостното събитие, Здравков подарява на Караджова френски булдог Прето. Семейни приятели разкриват, че Тони Здравков го е научил да рита топката доста добре.

 

За него

Той е нашият човек

Антони Здравков е нашият треньор! Честно казано ми е смешно като започне да се коментира дали един наставник е временен вариант или не. Такова понятие не съществува! Ако един човек покаже качества, ще остане дълго време начело на клуба. Нашата история го показва. Антони Здравков е много добър специалист. Има поглед върху развитието на българските млади играчи. Именно заради това смятаме, че ще ни е много полезен и заедно ще можем да вървим напред.

Ангел Петричев, изп. Директор на “Лудогорец”

 

Стискам палци да успее

Познаваме се много добре с Тони. Той е добър треньор. “Лудогорец” се нуждае от промяна и най-хубавото за отбора бе, че бразилецът Пауло Аутори си тръгва. Тимът е зле физически, има отстъпление и по други показатели. Промени трябват не само в спортно-техническия щаб, а и сред играчите. Дано Тони да успее!

Велислав Вуцов, футболен треньор

 

Ще продължи започнатото

Нямам много впечатления от треньора Тони Здравков като старши. Знам за работата му като национален селекционер, но там нещата са различни. Желая успех на Тони Здравков, трябва да му се даде шанс, вече нещата ще си зависят от него. Смятам, че той може да се справи. Пауло Аутори подобри много неща, мисля, че Здравков ще продължи в тази посока.

Светослав Дяков, капитан на “Лудогорец”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ