Антонио Гутериш поздрави Башар Асад по случай Деня на независимостта на Сирия

Сирийският президент Башар Асад е получил поздравителна телеграма от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш по случай Деня на независимостта на раздираната от гражданска война страна, съобщи държавната информационна агенция САНА.

Писмото идва на фона обвиненията срещу Дамаск, че използва химическо оръжие срещу цивилни и на американския ракетен удар по авиобаза, която Вашингтон смята, че е свързана с отравянето на десетки хора в провинция Идлиб.

В телеграмата си Гутериш посочва, че „светът живее в обещаващи, но и несигурни времена” и в тази връзка е призивът му за мир, справедливост и прогрес. Той е посочил, че разчита на сирийския принос за изграждането на по-силно ООН.

До момента нито един западен лидер не е честитил на сирийския режим националния му празник. С телеграми се отчетоха са стратегическият съюзник на Башар Асад Владимир Путин, китайският президент Си Дзинпин, севернокорейският лидер Ким Чен Ун, този на Беларус Александър Лукашенко, както и държавните глави на Алжир, Ирак, Ливан, Куба, Индия, Индонезия и Туркменистан. /БТВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят