Антон Кутев от БСП даде рамо на инициатива за справедливи данъци

Съобщението беше разпространено от пресцентъра на социалистите

Председателят на Комисията по взаимодействието с НПО и жалбите на гражданите в НС Антон Кутев се срещна с гражданска инициатива „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци“, които са събрали над 30 000 подписа в подкрепа на исканията си.

„Ще се проведе заседание на комисията, на която ще обсъдим техните предложения. Те искат две неща - въвеждане на необлагаем минимум в размера поне на текущата минимална работна заплата и въвеждане на намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост, като лекарства, книги, учебници, вода, детски храни и стоки“, обясни Кутев, цитиран от пресцентъра на БСП.

От "Позитано" са добавили към съобщението и обобщение на исканията на гражданската инициатива, изразени в срещата:

_k1b1677„Искаме европеизиране на данъчната система“, категорични са младите хора от гражданската инициатива. Те посочват, че единствената страна от ЕС, в която няма необлагаем минимум, е България. „България е черна дупка на картата на Европа поради липсата му. Нашите предложения не касаят отмяната на плоския данък. В ЕС има страни, в които има и плосък данък, и необлагаем минимум, пример е Румъния“, обясниха от гражданската инициатива. По техните думи две са държавите в ЕС, в които не са въведени намалени ставки на стоки от първа необходимост – България и Дания, но във втората има редица други социални облекчения. Младите хора обясниха, че подписите са събирани онлайн и на хартия, като за това са помогнали и много неправителствени организации, млади ентусиазирани хора, различни сайтове и организации.

До момента БСП няма позиция в подкрепа на ревизия на данъчния модел, въведен от кабинета "Станишев" по време на тройната коалиция. Подкрепа има само от отделни фигури като бившия председател на партията Михаил Миков, евродепутата Георги Пирински и Янаки Стоилов. Иначе в алтернативния си Бюджет 2018 предложиха необлагаем минимум в размер на МРЗ и прогресивно облагане.

Подкрепа на инициативата, в ядрото на която са хора от сдружението "Солидарна България", са заявили от партиите АБВ, "Движение 21", "Българската левица" и "Зелена партия", синдикатът КТ "Подкрепа", НПО-та и медии със социална насоченост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика