Апаратът „Касини“ на НАСА се разбива в Сатурн (ИНФОГРАФИКА)

Преди смъртта си сондата ще се гмурне между планетата и най-вътрешните й пръстени

Непилотираният апарат на НАСА “Касини” се подготвя за самоунищожението си през септември тази година, след като две десетилетия помагаше на учените на Земята да разкрият тайните на Сатурн и мистериозните му пръстени

15_1

Сондата е в орбита около шестата планета в Слънчевата система от 13 години, но горивото й привършва. Преди обаче да се насочи към атмосферата на Сатурн, за да изгори - маневра, планирана за 15 септември, “Касини” може да направи последен научен принос. Апаратът ще се “гмурне” многократно в пространството от 2400 км между планетата и най-вътрешните й пръстени. Целта е получаване на проби от атмосферата на Сатурн и частици от тези пръстени, като в същото време се правят снимки от сравнително близко разстояние на тези обръчи и облаците на планетата.

Планира се на 22 април “Касини” за последен път да прелети край големия спътник Титан, след което на 26 април да започне първото от 22-те “гмуркания” в пространството между планетата и вътрешните пръстени. Досега апарат, поне направен от хората, не е преминавал през тази част на Слънчевата система.

Докато прави последните си обиколки около Сатурн, “Касини” ще продължава да изпраща данни. А когато потегли за изгаряне в атмосферата на планетата, антената на апарата ще бъде насочена към Земята и така той ще документира смъртта си.

Със “самоубийството” учените целят да не предизвикат биологично замърсяване на спътници като Титан и Енцелад, където се допуска, че може да съществуват микроорганизми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини