Апарат поевтинява лечението на онкоболни (обзор)

До две години се очаква да заработи циклотронът, който ще произвежда изотопи, необходими за лечение на онкологични заболявания. Това стана ясно вчера при посещението на премиера Бойко Борисов на площадката в БАН, където ще е разположен комплексът:

„Това е една мини ядрена централа“, обясни премиерът. Той припомни, че десетилетия наред изотопите за лечение на онкоболните идваха от Унгария и Чехия със самолети.

„Благодаря на департамента по енергетика на САЩ, на lашите предшественици и на самия lас за това, че отделиха тези пари за нещо, което засяга здравето на хората“, обърна се Борисов към посланика на САЩ в България  Ерик Рубин.

Циклотронът е купен благодарение на помощта от близо 3 млн. долара на департамента по енергетика на САЩ, 2 милиона долара от АЕЦ „Козлодуй“ и 3 млн. лева от Министерството на образованието и науката. В сряда Министерският съвет одобри отпускането на 3 млн. лева за построяването на специализирана сграда, в която да заработи ускорителят.

Със заработването на циклотрона в БАН се очаква да се повиши достъпът на хората до диагностика и лечение. Според сметките на учените той ще произвежда по-евтини радиофармацевтици, отколкото болниците ползват в момента. Освен това капацитетът му ще е по-голям - 25 000 дози на година. Това би трябвало да понижи цената на изследването, когато пациентите го плащат сами от джоба си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България