Апартаментите с доходност от 6%

Жилищата в София носят добра доходност, която е в пъти по-висока от лихвите по банковите депозити.

Магазините дават по-висока печалба, но и рискът е по-голям

Покупката на магазин е много добър вариант

Падането на лихвите по депозитите кара все повече хора да се замислят за алтернативни инвестиции. Акциите на фондовата борса може да донесат добра печалба, но рискът при тях е доста голям. Затова много хора се насочват към покупката на имот. На пазара има голямо разнообразие от имоти, в които може да се инвестират различни суми, като и очакваната доходност е различна.

В София доходността от инвестиция в жилищен имот е около 6%, коментираха брокери пред “Труд”. Именно жилищата са най-предпочитани от гражданите като инвестиция по няколко причини. Първо жилищата най-лесно може да бъдат продадени и така човек да се освободи от инвестицията и да си осигури пари в брой при необходимост. Удобство е, че в жилище може да се инвестират суми в доста широки граници. Може да се купи както евтин апартамент, така и доста скъпо и луксозно жилище. Традиционно най-търсени за инвестиция са малките жилища, защото необходимият начален капитал е по-малък, а и търсенето от наематели на такива имоти е най-голямо. Освен това съотношението наем/цена при по-малките жилища е по-добро отколкото при по-големите. Покупката на голям апартамент с цел инвестиция може да се окаже и по-изгодна от малките жилища, ако се обзаведе луксозно и се намери заможен наемател. Търсенето на такива жилища обаче е по-ограничено.

Инвестицията в търговски и офис площи може да донесе доходност от 8,5%, което е доста по-изгодно от покупката на апартамент. Заради разрастването на IT сектора търсенето на офис площи от клас А нараства. Само десетина процента от офис площите са свободни. Но покупката на голям и хубав офис изисква доста голяма сума, което сериозно ограничава кръга на възможните инвеститори. Покупката на магазин е много добър вариант, но за да се окаже инвестицията печеливша е много важно да се избере подходяща локация. Моловете в София, строителството на метрото и на нови блокове и административни сгради променят поведението на потребителите. Интересът към всеки магазин може да се увеличи или сериозно да падне в зависимост от промяната на инфраструктурата в квартала, както и при промяна на наемателите в съседната сграда.

 

В Стара Загора

Предпочитат напълно обзаведени и оборудвани

Търговски площи се наемат за 20-25 евро за кв.м

Студентите в Стара Загора предпочитат да наемат напълно обзаведени и оборудвани жилища, които са ново строителство или са в стари сгради, но са реновирани. Затова покупката на такъв апартамент може да донесе добра доходност от около 5,5%, коментират брокери на имоти. При магазините в града доходността е между 4,5% и 5%. Но в центъра на града покупката на магазин може да донесе и малко по-висока печалба, защото търговските площи се продават на цени от около 4500 - 5000 евро/ кв.м, а наемите се движат около 20 - 25 евро/ кв.м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти