Апелативен съд – Бургас потвърди оправдателната присъда на бившия кмет на Царево

Бургаският апелативен съд потвърди присъда на окръжния съд в града, с която бившият кмет на община Царево Петко Арнаудов е признат за невиновен по обвинение, че е извършил злоупотреба със служебно и по този начин е нанесъл финансови щети на управлявана от него община.

Делото се разглежда за втори път в Апелативен съд – Бургас след като през м. юни т.г. ВКС отмени въззивното решение, с което беше потвърдена първоинстанционната оправдателна присъда и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда от стадия на съдебното заседание

Производството е образувано по протест на прокуратурата срещу присъда на ОС – Бургас.

С присъдата подсъдимият Петко Арнаудов е признат за невинен в това, че в периода 02.08.2005г. до 16.09.2005г. в гр. Царево, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на Община Царево, нарушил служебните си задължения по ЗУТ и превишил правата си по ЗОС с цел да набави за „Петров Комерс 99” ЕООД облага, като на 16.09.2005 г. сключил договор за прехвърляне на право на собственост след промяна на регулационни граници на урегулиран поземлен имот, с което прехвърлил собствеността на недвижим имот – частна общинска собственост за сумата от 31 800 лева.

Според обвинението от това действие на кмета са настъпили значителни вредни последици за Община Царево, в размер на 137 800 лева, представляващи разликата между продажната цена на имота и средна пазарна цена, и престъплението е свързано с продажбата на общинска собственост.

Арнаудов е оправдан по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление. Съдът е отхвърлил предявения от Община Царево срещу подсъдимия граждански иск за сумата от 137 800 лева. При новото разглеждане на делото, съгласно указанията на ВКС въззивният състав е назначил повторна тройна оценителна експертиза, която да даде категоричен отговор на пазарната стойност на имота към септември 2015 г. и по своя инициатива допълнителна тройна оценителска експертиза, извършена от същите вещи лица за пълното изясняване на фактите около продажбата на парцела.

Според заключението на тези вещи лица пазарната стойност на имота към месец септември 2005г.е била 35 550 лв. Експертите изрично са потвърдили при изслушването им пред настоящата инстанция, че цената за продажба на процесния имот е най-висока за изследвания период.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право