Апелативната прокуратура в Търново протестира със 17 години по-лека присъда за убийството в Бяла

Намаляването на наказанието от 20 на 3 години затвор е на Апелативния съд в старата столица

Апелативната прокуратура във Велико Търново протестира решение на Апелативния съд в старата столица, с което се изменя присъдата за убийство в Бяла като преквалифицира престъплението в по-леко деяние. В следствие на това е наложеното по-леко наказание, намалено от 20 години на 3 години затвор.

С присъда на Окръжен съд – Русе, подсъдимият В.М. е признат за виновен за това, че на 8 юли 2017 г.в Бяла, умишлено умъртвил А. А. Престъплението е извършено по хулигански подбуди. Пострадалият е издъхнал 8 дни по-късно в болница в Русе. Извършителят е осъден на 12 г. затвор при първоначален строг режим на изтърпяване, както и да плати кръвнина от общо 200 000 лв.

С решение от 4 юни тази година обаче Апелативен съд – Велико Търново изменя присъдата на първоинстанционния съд, като преквалифицира деянието на подсъдимия. Признава подсъдимия за виновен в това, че в следствие на умишлено нанесена лека телесна повреда, по непредпазливост причинил смъртта на А. А. и намалява наложеното му наказание на 3 години затвор. Освен това го признава за невинен и го оправдава по предявеното му по-тежко обвинение за умишлено убийство по чл. 116, ал.1, т.11, вр. чл. 115 от НК.

В съдебно заседание, при разглеждане на делото в Апелативен съд-Велико Търново, апелативен прокурор мотивира отсъствието на основание за изменение на първоинстанционната присъда с преквалифициране на деяние и налагане на по-леко наказание.

Апелативна прокуратура-Велико Търново в протеста си настоява за потвърждаване на първоинстанционната присъда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право