Апелативният спецсъд решава за ареста на петима от групата на Очите

Апелативният спецсъд разгледа молбите на петима от обвинените за участие в организираната престъпна група, ръководена от Димитър Желязков-Очите, да излязат от ареста с по-леки мерки за неотклонение. Иван Пишиев, Радослав Николов, Иван Найденов, Венцислав Христов и Йордан Въчев бяха задържани на 2 август по обвинения за участие в група, извършвала изнудване и палежи.

Според защитниците на петимата, нито един от тях няма обвинение, свързано с разпространение на наркотици. Иван Пишиев се занимавал с погребални агенции. Има обвинение за подбудител и помагач на палеж през август 2017 г. Срещу него показания са дали няколко свидетели, сред които и майка и дъщеря. Според адвокатът на Пишиев, трябва много внимателно да се ценят показанията на двете жени, защото те били в любовен триъгълник и заради сложните взаимоотношения имали интерес да свидетелстват срещу него. Освен това преди време Пишиев спечелил гражданско дело срещу Румяна Черкезова след служебен спор и според защитника му, това също би мотивирало свидетелката да говори срещу него.

Показания срещу всички членове на бандата са дали и полицейски служители от Бургас и Ямбол, както и служител на ГДБОП, но според адвокатите, че техните показания не могат да са основа на обвинение. Радослав Николов, който е сочен за дясна ръка на Очите, пък лично се явил в полицията, след като разбрал, че го търсят. Той е с обвинение за участие в групата и за палеж на игрална зала в „Слънчев бряг“. Защитникът му е твърди, че той е „пришит“ към групата и срещу него няма достатъчно доказателства. Иван Найденов е прекарал 4 години и половина от 5-те, за които му е повдигнато обвинение, в затвора. Адвокатът му е категоричен, че единственото доказателство срещу него е негово ДНК, намерено по ръкав от риза след един от палежите.

В записаните със СРС-та разговори пък се обсъждало кога щяла да го посети майка му. Йордан Въчев е с влошено здравословно състояние и не пожела да се яви пред спецмагистратите. Анонимен свидетел го разпознал по снимка и го посочил като Данчо Ларжа. Според адвоката няма нито едно доказателство срещу него, не е доказано да е имало и каквато и да е комуникация между клиента му и Очите. Той инвестирал в погребални агенции и в една от тях работели Пишиев и двете жени, дали показания срещу тях – Румяна Черкезова и дъщеря й. Според защитника му, той нямал интерес да поръчва палеж на собственост, в която е инвестирал. Венцислав Христов е с обвинение за палеж на кафемашина, но от 2012 до 2014 г. също бил в затвора и според адвокатката му, нямало как да участва в престъпна група в този период. Спецмагистратите ще произнесат решението си в 15:30 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право