Апелативният съд върна на поста кмета на Перущица Ради Минчев

Състав на Пловдивския апелативен съд върна на работа кмета на Перущица Ради Минчев и отмени решението на Окръжния съд за отстраняването му от заемания пост.

Според апелативния съдия Иван Ранчев не са налице данни, че със служебното си положение обвиняемият Ради Минчев може да повлияе на свидетелите, да създаде или укрие документи от значение по делото и по този начин да попречи на обективното изясняване на обстоятелствата по него. Освен това повечето свидетели са разпитвани многократно.

Решението на Апелативния съд, което е окончателно и не подлежи на обжалване, бе посрещнато с викове "Браво! Още има правосъдие" и бурни ръкопляскания от присъстващите съпартийци на Ради Минчев от ДСБ начело с депутата Атанас Атанасов от Реформаторския блок и съгражданите от Перущица, които за 3-4 дни бяха събрали близо 1155 подписа в защита на своя кмет.

"Благодаря за решението на съда!", декларира Ради Минчев, който нямаше търпение да поднови работа по проектите от европрограмата за развитие на селските региони. "Делото срещу мен е заради една шайка в града, която по всякакъв начин ми пречи да си върша работата. Знам, че ще бъда наблюдаван под лупа, но не се притеснявам, защото вярвам в българското правосъдие!", допълни кметът на Перущица. Той за втори път печели обжалване на решение на Окръжния съд, след като преди това апелативните магистрати измениха мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в парична гаранция от 10 000 лв.

Междувременно стана ясно, че от Окръжна прокуратура-Пловдив са наложили на Ради Минчев забрана за напускане на страната. Срещу кмета на Перущица има повдигнати 3 обвинения - за искане на 40 000 лв. подкуп, за присвояване на 12 400 лв. общински пари и за съзнателно използване на фалшифицирани документи по обществената поръчка от 130 000 лв. за свлачището в местността "Чурен" край Перущица. Ради Минчев бе задържан на 13 септември заедно с бизнесмена Павлин Статев и софиянката Илияна Павлова, които също са пуснати на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право