Апелативният съд в Бургас отмени едногодишната условна присъда на бивш шеф на ГДБОП в Стара Загора

Снимка: Архив

Бургаският апелативен съд отмени присъда на ОС – Сливен, в частта в която Ивайло Д. началник Териториален сектор „Борба с организирана престъпност” гр. Стара Загора към ГДБОП – София е признат за виновен за престъпление против правосъдието и му е наложено наказание една година лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от три години, съобщиха от държавното обвинение.

Тричленният въззивен състав оправда началника на БОП гр. Стара Загора и го призна за невинен в това, че през 2015 г. в сградата на Съдебната палата гр. Стара Загора е склонявал наблюдаващ прокурор по досъдебно производство да наруши свои служебни задължения във връзка с правораздаването, като оказал въздействие - убеждавал, независимо, че бил неправоимащо лице да изготви споразумение за решаване на досъдебното производство, с което на обвиняемото лице да се определи по–леко наказание.

Втората инстанция отмени присъдата на ОС – Сливен и в частта, с която подсъдимият е осъден да заплати направените в хода на наказателното производство разноски в размер на общо 3780.68 лв.

В останалата част присъдата е потвърдена.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протестиране пред Върховен касационен съд на Република България в срок от 15 дни.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право