Апелативният съд в Бургас решава финансовите спорове около несъстоялия се ремонт на "Ечемишка"

Дружеството, което е трябвало да извърши несъстоялия се ремонт на тунел "Ечемишка" преди близо 10 години, обжалва пред Апелативния съд в Бургас осъдителното решение на долноинстанционния окръжен съд от август 2016 г. С него „Трансстрой – Бургас“ АД беше осъден да върне аванса от 2 367 000 лв.

Темата влезе в обществения фокус след като греда от старо осветително тяло падна върху автомобил в тунела и уби жена в преминаващ автомобил.

Адвокатът на АПИ Георги Амуджиев заяви, че в обществената поръчка тогава е участвало не „Трансстрой – Бургас”, а друго дружество – „Техно стил” и това е заобикаляне на правилата, предаде БНТ.

"Не са имали право да получат парите, защото не са участници в обществената поръчка. Те нямат право да превъзлагат никаква част от работата никому", коментира адвокатът на АПИ Георги Амуджиев.

Процедурата за обществената поръчка е била открита през 2005 година, а през 2007 АПИ превежда 2,4 млн. лева на "Трансстрой". Адвокатът на бургаската фирма Евгений Мосинов, заяви, че дружеството е изразходвало малко над 1 млн. лева за изготвянето на проект за реконструкцията и закупуването на част от необходимите материали, но от АПИ не са предприели необходимите стъпки за започването на реални ремонтни дейности.

"С до 1 млн. и 100 хил. лева са закупувани материали, които са складирани в база "Горубляне" на АПИ, предадени са с приемно-предавателни протоколи", обясни Евгени Мосинов, адвокат на "Трансстрой".

"От къде познаха какви материали трябва да купят, като към този момент нямат одобрен работен, технически или друг проект подлежащ на изпълнение", контрира адвокат Георги Амуджиев.

Апелативният съд прецени, че в хода по делото има събрани достатъчно доказателства и ще се произнесе в законния срок дали ще потвърди решението за връщането на парите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право