Апелативният съд в Търново върна за ново разглеждане дело за кражба на музейни експонати за 467 334 лева

Апелативният съд във Велико Търново отмени постановени присъди и върна за ново разглеждане от първоинстационния съд на делото за кражба на експонати на обща стойност 467 334 лева от музей „Освободителна война“ в град Бяла. Процесът се гледа на втора инстанция по въззивни протест на Окръжната прокуратура в Русе, както и по жалби на подсъдимите. Магистратите от апелативната инстанция са открили процесуални нарушения и са постановили, процесът да се гледа повторно от друг състав на Окръжния съд в Русе.

"В обстоятелствената част на обвинителния акт на прокуратурата липсват фактически обстоятелства, конкретизиращи времето на извършване, на което и да било от деянията, за които на подсъдимите са повдигнати обвинения. По този начин е невъзможно да се установи дали те са извършени в условията на продължавано престъпление. По този начин обвинителният акт не отговаря на изискванията на чл. 246 ал. 2 от НПК, което се явява съществено процесуално нарушение, допуснато в досъдебното производство", се казва в заключението на Апелативния съд в старата столица.

Общо 20 години затвор получиха от Окръжният съд в Русе колекционер и две служителки заради кражбата на експонатите. Магистратите от крайдунавския град признаха и тримата за виновни по повдигнатите срещу тях обвинения. Тошко С. беше осъден на 8 години лишаване от свобода, а Димитрина М. и Татяна Й. получиха по 6 години затвор. Те трябваше да си поделят и съдебните разноски, които са над 4000 лв. на човек.

Обвинението срещу тях е за това, че от началото на 2008 г. до 3 октомври 2013 г., след предварителен сговор помежду си, те отнели чужди вещи от владението на музея в Община Бяла.

Отмъквали музейните експонати и ги заменяли с техни копия. Сред откраднатото имущество са две пушки „Крънка”, две карабини „Бердана”, пушка „Бердана”, ценни униформи, 9 фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри, емайлирана музейна указателна табела на руски език и други. Всички предмети са включени в Научно-спомагателния фонд на музей “Освободителна война“, понастоящем Исторически музей – Бяла.

Срещу колекционера Тошко С. е повдигнато обвинение и за това, че на 11 август 2014 г. в Ямбол в него са намерени повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – осем различни сребърни и медни антични монети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България