Апелативният съд в Търново гледал за година 88 дела за предсрочно освобождаване на затворници

Пандизчия мотивирал иска си за свобода с Удостоверение от курс за умение за мислене

Апелативният съд във Велко Търново през миналата година е заседавал по 88 дела за предсрочно освобождаване на затворници. Едва 4-5 % от казусите са решени в полза на осъдените. В исковете си за свобода, лицата посочват всевъзможни причини, като затворник дори приложил Удостоверение от изкаран курс по умение за мислене.

Това стана ясно от годишния отчет на председателя на Апелативната инстанция Янко Янев, чиито доклад е от 349 страници.

Той изтъкна, че Апелативният съд във Велико Търново е втори по натовареност в страната след софийския. Въпреки намаления съдебен състав, през 2017 г. са разглеждани общо 1678 дела в 800 заседания. Новопостъпилите дела са били 1532, като 568 от тях са наказателни, които пък са с 38 % повече спрямо предходната година. Свършените дела са 1502, а неприключените- 176.

"Съдиите по щат трябва да са 17, но реално заетите места са 14. Чакаме обявяване на конкурс от ВСС за свободните щатни бройки, но процедурата е тромава. Конкурси не са провеждани от 4 годни. Средната натовареност на един съдия по наказателни казуси е била 7,98 дела месечно, а по граждански и търговски дела-10,34 дела на месец. Общата натовареност пък възлиза на 9,32 дела месечно на съдия при 8,08 за 2016 г. Често се налага колегите да работят и през почивните дни и дори в домовете си, за да приключат в срок делата", обясни Янко Янeв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право