Апелативният съд в Търново насрочи дело по за смърт при взрив на природен газ в Севлиево

Снимка: Архив

Процесът е определен за 10 септември

Апелативният съд във Велико Търново насрочи за 10 септември дело за причиняване на смърт по непредпазливост при взрив на природен газ в Севлиево. Със своя присъда от 13 февруари тази година Окръжният съд в Габрово е признал подсъдимият Стефан С. /56 г/ за невинен в това, че на 8 март 2014 г., около 22.00 часа, в Севлиево, на ул. „Васил Левски“, като главен инженер на „Севлиевогаз 2000“ АД е причинил смъртта на Анатоли А. (11 г) и средни телесни повреди на А. А. (25 г). Причина за трагедията е немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Според обвинението при разпределение на природен газ не изпълнил задълженията си съгласно Наредба за устройството и безопасната експлоатация, инсталациите и уредите за природен газ. Не установил и не отстранил възникнал теч край жилището на пострадалите, от който се натрупала достатъчно концентрация и произвела взрив, причинил смъртта на Анатоли А.

Окръжен съд – Габрово оправдал подсъдимия по повдигнатите му от прокуратурата обвинения. Срещу присъдата на първоинстанционния съд е постъпил въззивен протест от Окръжна прокуратура – Габрово, с който се моли присъдата да се отмени и да се постанови нова, с която подсъдимият да бъде признат за виновен в извършването на посочените престъпления.

На основание въззивния протест, делото е изпратено в Апелативен съд – Велико Търново, като след постъпването му е извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата, като за докладчик по делото е определен съдия Румян Жеков. Извършен е видеозапис на разпределението, съгласно възприетата практика на ВТАС по отношение делата с висок обществен интерес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право