Апелативният съд в Търново насрочи делото за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла

Великотърновският апелативен съд насрочи дата за разглеждане на делото за смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов от гр.Бяла. Процесът ще е на 9 декември.

Окръжен съд - Русе е признал подсъдимия Валентин И. М. за виновен в това, че на 8 юли 2017 г., в гр. Бяла, умишлено умъртвил Алекс по хулигански подбуди. Смъртта настъпила на 15 юли в УМБАЛ – Русе АД в Русе, поради което, първоинстанционният съд го осъдил на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

На основание въззивна жалба от защитника на подсъдимия, в Апелативен съд – Велико Търново е било образувано дело, разгледано в две съдебни заседания на 1 април и на 13 май тази година. Със свое решение от 4 юни, въззивният съд е изменил присъдата на Окръжен съд – Русе, като е преквалифицирал деянието на подсъдимия от престъпление по чл. 116 ал. 1., т. 11 вр. чл. 115 от НК в такова по чл. 124, ал. 1, т. 3 от НК, вр. чл. 130 ал. 2 за причинена смърт по непредпазливост, в следствие на умишлено нанесена лека телесна повреда. Така е намалил определеното от първоинстанционния съд наказание от 20 на 3 години лишаване от свобода, които да се изтърпят ефективно при общ режим от подсъдимия.

Срещу решението на Апелативен съд – Велико Търново са били подадени касационен протест от АП-Велико Търново и жалби от частните обвинители, на основание на което делото е изпратено за разлеждане във Върховния касационен съд.

Със свое решение ВКС е отменил решението на Апелативен съд – Велико Търново и е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд от стадия на разпоредителното заседание.

На това основание, във ВТАС е образувано ново дело и след извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата, за докладчик по делото е определен съдия Красен Георгиев. Извършен е видеозапис на разпределението, съгласно възприетата практика на ВТАС по отношение делата с висок обществен интерес, като същият е публикуван на интернет-страницата на съда в секция „Видеоразпределение на дела“.

Съгласно дадените от Върховния касационен съд указания, съставът на въззивния съд е назначил комплексна допълнително съдебно-медицинска експертиза, с участието на съдебни медици и физик по въпросите, посочени в решението на ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право