Апелативният съд в Търново насрочи дело срещу докторка за смъртта на бебе

Апелативният съд във Велико Търново насрочи за 13 февруари дело срещу докторка от болницата в Тетевен заради смъртта на бебе. Д-р Нина Байчева бе изправена на подсъдимата скамейка след като бе обвинена, че е причинила по непредпазливост смъртта на новородено.

Окръжният съд в Ловеч призна за виновна д-р Нина Байчева. Магистратите постановиха наказание от 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок. Съдът лиши Байчева и от лекарски права за срок от 2 години. Освен това съдът отсъди д-р Байчева да бъде лишена от право да упражнява лекарска професия за срок от 2 години.

Д-р Байчева обжалвала присъдата на първата инстанция пред Апелативен съд във Велико Търново.

Тя беше осъдена за това, че на 22 април миналата година, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – упражняване на медицинска професия, при водене на раждане като дежурен лекар, въвела вътрешно и форсирала лекарствения продукт „окситоцин“ с голяма концентрация.

Не проследила състоянието на родилката Наташка Габровска и не диагностицирала нейното състояние: „тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция“, като по непредпазливост причинила смъртта на новороденото момиченце. Искане на защитата за повторна съдебно медицинска експертиза беше отхвърлено от съда. Това доведе до ново искане за отвод на председателя на съдебния състав заради предубеденост и тенденциозно отношение, което пречело правото на защитата да бъде реализирано. Това искане също не бе прието от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България