Апелативният съд в Търново постанови 4000 лв парична гаранция за варненлия хванат с наркотици

Апелативният съд във Велико Търново отмени определение на Окръжен съд - Варна, с което на Боян В. К. (28 г) е била наложена мярка за неотклонение "подписка" заради повдигнатото му от прокуратурата обвинение за държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Със своето определение на 24 април тази година окръжните магистрати във Варна са отхвърлили искането на държавното обвинение за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за Боян В. К.

Така вместо това варненлията е освободен срещу "подписка". Срещу определението е бил внесен въззивен протест от Окръжна прокуратура - Варна.

Поради отвод на всички съдии от Апелативен съд-Варна, делото е било изпратено във ВКС за определяне на друг, равен по степен съд, който да разгледа делото. С определение на ВКС от 2 май казусът е възложен за разглеждане на Апелативен съд - Велико Търново, където е образувано дело. То е разгледано в открито съдебно заседание на 10 май.

"След като изслуша страните и прецени събраните по делото доказателства, съставът на Великотърновският апелативен съд постави определение, в мотивите към което посочва, че протестът на прокуратурата е частично основателен в частта, в която той се отнася до обществената опасност на деянието. Според въззивния състав са налице достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че Боян В. К. е извършил именно деянието по чл. 354а ал. 1 от НК, за което му е повдигнато обвинение.

От друга страна, съставът не споделя изложената от представителят на прокуратурата теза за наличие на реална опасност деецът да се укрие или да извърши ново престъпление", гласи становището на апелативните съдии от старата столица.

Поради отчетената висока обществена опасност на деянието и ниска обществена опасност на дееца, който е неосъждан, трудово зает, грижи се за малолетно дете, съдействал на разследването и направил самопризнания, съдебният състав е постановил парична гаранция за обвиняемия в размер на 4000 лв.Сумата трябва да бъде внесена в срок от 10 дни.

Определението на ВТАС е окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право