Апелативният съд отмени присъда за пране на пари

Бургаските магистрати върнаха делото за ново разглеждане

Състав на Апелативен съд – Бургас отмени присъда на Окръжния съд в Сливен за пране на пари в особено големи размери и върна делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд. С присъдата подсъдимите - А.М., В.М. и Е.Т. (и тримата от Сливен) са осъдени, а други две лица Г.Г. и С. К. са оправдани.

На първа инстанция А. М. от Сливен бе признат за виновен и осъден на пет години „лишаване от свобода“ и глоба от 10 000 лева за това, че в периода 2000-2008 година в град Елена и град Сливен е търгувал и прикривал произхода и действителните права върху имущество на обща стойност 1 129 761.60 лева. Деянията са извършени при условията на продължавано престъпление, повече от два пъти, средствата и имуществото са в особено големи размери, случаят е особено тежък и дееца е знаел към момента на получаването им, че парите са придобити чрез извършени от него тежки умишлени престъпления сред които: склоняване към проституция, трафик на хора, принуда, изнудване, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда, организиране и ръководена на престъпна група. А. М. е осъден да заплати в полза на държавата сумата от 1 129 761.60 лева, представляваща равностойността на липсващия предмет на престъплението.

В. М. от Сливен е призната за виновна и е с условна тригодишна присъда и глоба от 10 000 лева за извършени сделки в периода от 2004 до 2005 година в Сливен с недвижимо имущество на обща стойност 350 088.90 лева, за които е предполагала, че са придобити чрез извършени от А. М. тежки умишлени престъпления.

Е. Т. от Сливен е осъден на четири години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева за това, че при условията на продължавано престъпление, в качеството си на едноличен собственик на търговско дружество "Европарк" ЕООД - Сливен, от свое име, но за сметка и със средства предоставени от А. М., е спомогнал за преобразуването общо на сумата 548 556 лева, чрез влагането им за придобиване на дълготрайни материални активи на дружеството, като деянието е извършено повече от два пъти, случаят е особено тежък, средствата и имуществото са в особено големи размери и дееца е предполагал към момента на получаването им, че същите са придобити чрез извършени от А. М. тежки умишлени престъпления.

Подсъдимите Г. Г. и С.К. са оправдани за престъплението по чл.253 от Наказателния кодекс „изпиране на пари“.

Присъдата на Окръжния съд в Сливен е протестирана от държавното обвинение и обжалвана от осъдените лица.

Проверявайки съдебния акт, Апелативният съд в Бургас е констатирал допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното и първоинстанционното съдебно производство, които накърняват правото на защита на подсъдимите лица и не могат да бъдат отстранени от въззивната инстанция.

Наличието на тези нарушения се явява пречка пред апелативния съд за разглеждане на спора по същество и произнасяне по правилността на атакуваната присъда.

Решението е окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право