АПИ и МРРБ: Спирането на търга за тунел "Железница" е единственото законосъобразно решение

Снимка: Цветан Томчев

Нито АПИ, нито МРРБ са искали процедурата за проектиране и строителство на магистрала "Струма" Лот 3-1, тунел "Железница" да бъде спряна, но това беше единственото законосъобразно решение. Около тази позиция се обединиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Пирин Пенчев. Освен това, стана ясно, че в процес на подготовка е документацията за повторно обявяване на поръчката. Тази задача обаче ще остане за новото правителство.

Двамата дадоха брифинг, след като днес стана ясно, че търгът за строителството на тунела е прекратен заради мистериозно изчезнали документи, а по-късно се разбра, че има и задържан - Стефан Гайтанджиев, външен оценител на участниците в търга и бивш главен секретар на дирекция в АПИ.

"На 31 март от комисията по оценка на офертите беше установено, че липсва част от офертата на един от участниците от процедурата. Съгласувано с министъра, незабавно уведомих за това компетентните органи, а те образуваха досъдебно производство и започнаха незабавни процесуално-следствени действия, обясни Пирин Пенчев.

По думите му, осигуряването на прозрачност, честна и лоялна конкуренция са били основните мотиви за прекратяването на поръчката, но също и опасността от загубата на европейското финансиране.

"При констатирането на нарушения от такъв характер, ако процедурата не бъде прекратена, това би било съществено нарушение на правилата и до корекции в размер на 100% от осигуреното европейско финансиране", каза шефът на АПИ и добави:

"Считам, че към настоящия момент прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение".

Той информира, че вече е започнала подготовката на новата документация по ЗОП, така че даже в случай на обжалване, следващото правителство да може да обяви поръчката отново.

Според министър Спас Попниколов, процедурата може да бъде обявена отново след около два месеца, а проектирането и строителството да приключат в сроковете на оперативната програма.

"Заставам зад решението на Управителния съвет на АПИ. Продължаването на процедурата при сегашната ситуация със сигурност би довела до спиране и пълна загуба на доверие у европейските ни партньори, както и цялостно компроментиране на дейностите по обществените поръчки", коментира министърът.

Прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение, подчерта той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България