АПИ: Републиканските пътища са проходими при зимни условия

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. 3120 машини са ангажирани с поддържането на пътищата през зимните месеци. Пътищата се обработват периодично с разтвори на химически вещества и сол и се опесъчават в зависимост от класа на пътя. Машините се следят с GPS-и и работата им се контролира от близо 200 служители на АПИ, които са ангажирани с проверка на качеството на снегопочистването. Ако се констатира недостатъчно добро ниво на поддържане, в договорите с фирмите са предвидени санкции като най-тежките могат да достигнат и до 5000 лева на ден.

Очаква се през целия ден днес снеговалежът да продължи и температурите да се понижават. Агенция „Пътна инфраструктура“ отново напомня на шофьорите на тежкотоварни камиони и на леки автомобили да тръгват на път само подготвени за зимните условия, да шофират внимателно съобразно метеорологичната обстановка, да спазват пътната сигнализация и указанията на полицията. Блокирането на движението от превозни средства застрашава безопазността и пътуването и на другите участници в движението.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи „Републиката“, „Ришки“, „Предела“, „Котленски“, „Обзорски“, „Айтоски“, „Рожен“, „Печинско“ и „Превала“. През прохода „Петрохан“ не е позволено преминавенето на тежкотоварни автомобили над 12 т. Ограничено е преминаването на камионите над 10 т през Троянски /път II-35 Троян - Кънаре/, „Вратник” и „Твърдишки”, а над 3,5 т на МПС по „Дюлински” и „Пампорово”. Целогодишно за всички МПС са затворени за движение „Златишки“ и „Върбишки“ проход.

Ограничено е движението на всички товарни автомобили над 12 тона по път ІІІ-842 Юндола - Белово. Обходеният маршрут е Юндола- път II-84-Велинград-Звъничево- път I-8- Белово и обратно. По третокласния път е забранено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, както и по път II-37 Батак-Доспат.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от безплатното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България