"Арена Шумен" получи акт 16, открива я премиерът Борисов

Кметът на Шумен: Горд съм от това, което направихме като екип

Многофункционалната спортна зала "Арена Шумен" е готова, вече има акт 16 и в събота ще бъде официално открита от премиера Бойко Борисов. Документът за готовност на залата бе връчен във вторник на кмета Любомир Христов от Емил Мартинов, ръководител на обекта от фирмата-изпълнител "Джи Пи Груп". 13-членна държавна комисия е приела уникалната по архитектурата си сгада без забележки. В момента се завършват две кръгови кръстовища в района.

"Арена Шумен" беше изградена точно за година и половина върху терена на бившия Пети полк /казармите бяха съборени б.а/ за 8,5 млн.лв., отпуснати от държавата. Пред журналисти градоначалникът припомни всичко свършено от 2015 г., когато обещал нужната за града зала, през убеждаване на министрите на премиера Борисов до днес. "Удовлетворен съм и горд от това, което успяхме да направим като екип", каза Христов, благодари и на фирмата-изпълнител. По думите на Мартинов, който е на строежа от първия ден, това е един от най-красивите спортни обекти в държавата със забележителна архитектура, сложни конструкции и двойно усукана фасада.

Залата има 1500 места и възможност да расте с още 800 при по-мащабни събития. Подът е изпълнен със специално сертифцириан паркет за състезания. "Арена Шумен" е изградена и с отлична акустика и това ще стане ясно още при откриването й, за което се готви грандиозен концерт. Ансамбъл "Българе" ще представят най-новия си спектакъл "Как ще ни стигнат американците", поканени са и още изпълнители.

Официалното откриване ще бъде от 19 ч., но още в 17 ч. в района на залата ще има демонстрации на шуменски спортни клубове, ще бъдат подредени и шахматни дъски за любители на умната игра. На тържествената церемония входът е с покани и пропуски, но шуменци ще могат да разгледат обстойно залата отвътре през следващата седмица, когато ще бъдат обявени специални часове от общината.

Край залата има 21 дка паркова територия с близо 200 новозасадени дървета, пейки, фонтани и 300 паркоместа. Шуменци вече отмарят в района.

Засега обектът ще се стопанисва от общинските предприятия. Разчита на общинска охрана и на 32 камери в района.

Предстои общинският съвет да одобри цени за ползване на залата за спортни състезания, културни събития и концерти. При приемлива оферта общината е готова на партньорство за стопанисване на новата база.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България