Арестите в агенцията по рибарство заради 59 000 лв. субсидия, отпусната с фалшиви документи

В резултат на неверните данни предоставяни на ИАРА е изплатена субсидия на еднолично търговско дружество в размер на 59 272 лв. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг във връзка с акция на ДАНС и прокуратурата в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), при която бяха задържани три длъжностни лица, информира "Фокус".

Говорителят на гл. прокурор уточни, че злоупотребата, извършена с неверни средства се отнася за периода март – октомври 2015 г. „Касае се за еднолично търговско дружество „Капитан Z“ ЕООД – Бургас, управлявано и представлявано от г–жа Бонка Тодорова, което дружество е представлявало неверни сведения пред ИАРА“, коментира Румяна Арнаудова и уточни, че неверните сведения, които са били предоставяни са във връзка с мярка 1.1 - публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни действия от приоритетна ос № 1 „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот“ по ОП „Развитие“ в сектор „Рибарство“, коментира Арнаудова.

Тя обясни, че част от неверните сведения са били предоставяни от това дружество, за да бъде допуснато за участие в програмата и въз основа на тези данни да получи субсидия. Говорителят на гл. прокурор даде пример, че дружеството е предоставяло невярна информация, че има дадено разрешение за улов на калкан за период от 2 години.

Изискани са всички документи по цялата мярка и ще бъде направен анализ на всяко едно от лицата, които са получили евросубдии, каза още говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с акцията на ДАНС и прокуратурата.

Аранудова посочи, че разследването се ръководи от прокурори от специализираното звено „Антикорупция" на Софийска градска прокуратура. Тя поясни, че случаят касае злоупотреби с еврофондове и евросредства, извършени от длъжностни лица от ИАРА. „В рамките на вчерашния ден прокурорите от спецзвено „Антикорупция“ съвместно със служители на ДАНС и на Главна дирекция „Национална полиция извършиха интензивни процесуални следствени, от общо 13 разследващи екипа“, коментира Румяна Арнаудова. По думите й в разследването са се включили и 6 IT специалисти и други експерти от МВР. „Иззети са компютърни конфигурации. Предстоят и такива компютърни експертизи, които да установят какво е било съдържанието на харддисковете на компютрите“, коментира говорителят на главния прокурор, като уточни, че в разследването не са използвани СРС-та. „Иззети са документи и от ДФ „Земеделие“ и от разплащателната агенция и от Морска администрация. Всички тези документи ще бъдат сравнени, за да се установи дали са идентични на различните места, за да се установи дали няма замесени и други лица“, коментира Арнаудова.

„Изискани са всички документи по цялата мярка и ще бъде направен анализ на всяко едно от лицата, които са получили евросубдии. Ако бъде установено невярност на сведенията или друго престъпно деяние или по отношение на останалите бенефициенти по тази мярка ще се повдигат обвинения и ще се провежда допълнително разследване“, коментира Арнаудова.

Тя поясни, че не може да съобщи кой е законният повод за започване на това разследване, защото има и други линии на разследване. „Ако обявим, към тази част кои са другите обекти на нашето разследване, рискуваме да не съберем доказателства. 13 екипа са работили едновременно. Иззети са множество документи. Във връзка с подобни злоупотреби винаги досега и ако се наложи в този случай ще искаме съдействието на ОЛАФ. Към този момeнт смятаме, че нямаме нужда от тяхната помощ, но разследването се очертава като сравнително голямо“, коментира говорителят на гл. прокурор. „Колегите имат готовност в кратки срокове да внесат делото в съда.

Очакват се графологични експертизи да докажат обстоятелството дали всички документи са истински, т. е. дали са подписани от лицата, които се посочват като автори на тези документи. Разследването категорично няма да спре по този начин“, коментира Арнаудова.

По-рано днес трима души бяха задържани по разследване за злоупотреби с евросредства  в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, сред тях бе и изпълнителният директор на институцията.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право