Арести в България и Испания: Разбиха международна банда обирджии

Конфискувани са 4 диаманта на стойност 2,6 млн. евро

Международна престъпна група за кражби от домове, пране на пари и наркотрафик бе разбита в съвместна операция на българската, испанската полиция и Европол, съобщи европейската полицейска организация.

В Испания са задържани 14 души, а в България – двама. В хода на акцията испанските органи на реда са конфискували четири диаманта на стойност 2,6 млн. евро, 720 златни монети за 1,1 млн. евро, както и €390 000 в брой. От крадците са иззети още 14 луксозни часовници, 14 православни икони, скъп автомобил и оръжие. Открит е и виртуален портфейл с 220 000 евро в криптовалути, а няколко банкови сметки в Испания и в България са замразени.

Разследването започнало, след като испанската полиция попаднала на следите на организирана престъпна група, ръководена от босненец, действаща от 2008 г. Сред членовете й има граждани на България, Испания, Колумбия. Обирджиите продавали задигнатото на черния пазар и след това инвестирали в недвижимо имущество, произведения на изкуството и криптовалута.

В деня на операцията на 8 май т.г. са били обискирани 21 домове в Испания и други 3 у нас. Задържаните са обвинени в пране на пари, измами с документи, трафик на дрога, кражби и незаконно притежание на оръжие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа