Арести в Галиче след екшъна с бухалки

Двама души са задържани след екшъна в Галиче, при който кола на охранителната фирма, която семейството на кмета Ценко Чоков е наела да пази имотите му, бе нападната от четирима маскирани мъже с бухалки. Вандалството е заснето с камера. Охранителите стреляли предупредително във въздуха, но маскираните успели да избягат. Автомобилът станал неузнаваем - със счупени фарове, огледала и стъкла.

По случая били разпитани над 10 души, но са освободени веднага след това. Към момента се проверява алибито на част от тях. Те са от групата роми, които редовно подават жалби срещу кмета Ценко Чоков и сина му. Проверяват се алибитата им и се очакват още арести.

Чоков продължава да е в ареста. Служители на жандармерията остават в селото, за да следят за спазването на реда.

Според свидетели охранителният автомобил бил нападнат от компания, която се намирала в заведение, чийто собственик е един от основните противници на Ценко Чоков - Веселин Попов-Лунгара. По случая са образувани две досъдебни производства: за заплахите срещу семейството на Чоков от страна на Лунгара и компания и за нападението над охранителната кола. Не се изключва версията нападението да е организирано от самия Ценко Чоков с цел дискредитиране на враговете му. Според друга хипотеза с него той е целял да прогони охранителната фирма, на която му омръзнало да плаща.

Кметът на село Галиче беше задържан през юни тази година заедно с още няколко души по обвинение за участие в престъпна група, която се занимава с лихварство, палежи, отвличания, побои и рекет. Разследването срещу тях било образувано още в края на 2015 г.

Според обвинението лично Ценко Чоков одобрявал отпускането на нерегламентираните заеми, а ги раздавал синът му Мартин на нуждаещите се. При това имало жестока лихва, която стигала до 50%. Ако парите не били върнати навреме, следвали зверски побоища над длъжниците.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право