Арести заради удавници при трафик по Дунава (обзор)

Двама мъже са заловени за опита за нелегално превозване през река Дунав на група иракски граждани, при което се удавиха двама мъже и четири деца. Окръжната прокуратура в Монтана разследва смъртта на чужденците, съобщиха от Апелитивната прокуратура в София.

На 8 септември през нощта каналджии натоварили на лодка между крайдунавските села Добридол и Арчар десет мъже, жени и деца, за да ги прехвърлят през реката в Румъния. Край остров Добрина обаче лодката се обърнала и шестима от преселниците изчезнали в реката. До острова се добрали само двама мъже и две жени, четирите им деца обаче потънали в Дунав. На виковете за помощ на чужденците се притекли местни жители, пристигнали и гранични полицаи, но не открили падналите в реката.

Случаят бе пазен в тайна от официалните власти четири дни и бе оповестен от вестник „Труд” на 12 септември. Тогава от държавните институции обявиха, че не са имали достатъчно информация, за да са сигурни, че е имало удавени хора и няколко дни изяснявали трагедията. В следващите дни по течението на Дунав бяха открити телата на двама мъже и две от удавените деца. В Окръжната прокуратура в Монтана бе образувано досъдебно производство за смъртта на шестимата иракчани.

След проведено разследване Гранична полиция е установила, че в опита за нелегално превозване през Дунав на преселниците са замесени Асен Кирилов от Видин и Евгени Илиев от село Буковец. Кирилов е организирал транспорта и е привлякъл за помощник Илиев като му е обещал пари. Двамата трябвало да приютят иракчаните, а след това с лодки да ги прехвърлят в Румъния. Според обясненията на оцелелите иракчани каналджиите в трагичната нощ са били двама с маски и когато лодката се обърнала, единият от трафикантите избягал с лодката на другия.

Асен Кирилов и Евгени Илиев са привлечени към отговорност за опит незаконно да преведат с лодка през границата на страната група от чужди граждани, сред които и четири деца на възраст между пет и единадесет години. По искане от Окръжна прокуратура-Монтана на Кирилов е наложена мярка „Задържане под стража“, която е потвърдена от Софийски апелативен съд. Другият обвиняем Евгени Илиев е с мярка за неотклонение „Подписка“. Асен и Евгени се разследват и за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната.

Евгени Илиев – Гечо /55 г./ отглежда крави във видинското село Буковец и има син и дъщеря. Преди време имал и заведение, продавал и земеделска техника, но затънал в дългове и обявили имотите му за продан. Затова най-вероятно се е хванал с трафикантите да изкара лесни пари, разказаха от Буковец.

Според юристи най-вероятно делото за трафика през Дунав и смъртта на чужденците ще бъде предаден на Специализираната прокуратура, тъй като от събраните доказателства за трагедията става ясно, че каналът е прокаран от организирана престъпна група и тръгва от Истанбул, през София и Видин към Румъния и Западна Европа. Българското участие е само брънка от голяма престъпна верига. Най-вероятно ще има и други българи, които ще бъдат привлечени към отговорност за участие в нелегалния трафик, смятат осведомени. Действията по разследване на случая продължават, съобщиха от Апелативната прокуратура. Телата на двете най-малки деца, родени през 2014 г. още не са открити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право