„Арести” за скитащи коне, крави и други животни във всички общини в Пазарджишка област

Кметът на Велинград плаши с прокурор собствениците на безпризорни добичета заради увреждане имиджа на курорта

Стопани в Родопите се жалват в полицията заради съсипани имоти и нанесени щети

На 3 ноември (петък) изтича крайният срок, даден на всички общини в Пазарджишка област, за обособяване на специални помещения, в които при залавяне да бъдат прибирани оставени безстопанствени животни като коне, крави и други. До заповедта на областната управа и мярката със създаване на „арести” за домашен добитък се стигна след куп сигнали за скитащи по пътищата в региона оставени без надзор животни, станали причина и за няколко тежки автомобилни катастрофи и след редица жалби на собственици на хотели, вили и имоти в Родопите за нанесени материални щети и унищожена или отъпкана селско-стопанска продукция. Най-много подобни сигнали има за околностите на курорта Цигов чарк край язовир „Батак” и за градовете Батак, Ракитово, Велинград и Сърница, съобщи д-р Петко Митев, директор на ОДБХ (Областната дирекция за безопасност на храните) в Пазарджик.

„Арести” за скитащи коне, крави и други животни във всички общини в Пазарджишка област

Той даде като добър пример Община Пещера, където местната администрация вече е осигурила подобни сгради, в които да се затварят безстопанствените животни и в самия град, и в курорта Свети Константин. „Арести” за безпризорните хайванчета вече са обособени и във Велинград и Панагюрище. Най-често това са коне, оставени да пасат по градинки, паркове и в земеделски площи, където унищожават продукцията и нанасят множество щети. Безстопанствените животни ще бъдат прибирани от властите, за да дочакат собствениците си, които да бъдат глобени за нарушението. Добичетата, които не бъдат потърсени от стопаните си, пък ще бъдат конфискувани в полза на държавата според Закона за ветеринарно-медицинските дейности.

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев, който е ветеринар по професия, заплаши с прокурор собствениците на оставени без надзор добичета за рушене имиджа на курорта като СПА столица на Балканите. Дотам се стигна, след като в социалните мрежи се завъртяха клипове с два коня, заловени пред входа на общината и пред читалище „Отец Паисий”, и коментари от рода, че хайванчетата вероятно чакат градоначалника, за да се жалват в приемния му ден. Според кмета д-р Коев, който вече е подал сигнал с видеоматериал до началника на РУ на МВР-Велинград Йовчо Йовчев,  „разходките” на безстопанствени животни из централната градска част са „целенасочена атака, която цели дискредитация на общината и курорта като СПА столица”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони