Арестуваната дознателка е укрила европейска заповед за екстрадиция и е давала на затворник справки за магистрати

Арестуваната дознателка от полицията в Благоевград Розалина Кьосева е укрила европейска заповед за екстрадиция на затворник и докато той се е укривал от властите му е носила храна в тайната квартира. Освен това е снабдявала затворника-любовник и със справки за магистрати-съдии, прокурори, следователи,в които се съдържали лични данни за тях. Общо четири обвинения ще бъдат повдигнати на 28-годишната Розалина Кьосева, която бе арестувана вчера при спецакция на прокуратурата и вътрешна сигурност. Кьосева е била следена от четири месеца и подслушвана , а сигналът срещу нея е дошъл още преди една година за евентулна престъпна дейност. Това се разбра от брифинга на говорителката на Главна прокуратура Румяна Арнаудова и наблюдяващия прокурор по делото от РП-Благоевград Борислав Ковачки. Дознателката, която има едва 4–ри години стаж в системата на МВР, е била лудо влюбена в криминално проявения Владимир Т. с прякор Боклука. Тя е използвала служебното си положение, за да дава изпреварваща информация на престъпника, който в момента излежава присъда за наркотици в Бобовдолския затвор.

От множеството събрани доказателства, претърсвания,обиски, СРС-та и разпити на 13 души, са повдигтнати четири обвинения на разследващата полицайка- за престъпление срещу правосъдието,за издаване на служебна тайна,за лично укривателство и документно престъпление,стана ясно от брифинга на прокурорите в Благоевград.

Кьосева е била разследващ полицай по дело свързано с приятеля и,което тя е забатичала съзнателно. Не е провело нито едно процесуално действие по дознанието. Второ тя е разбрала,че има европейска заповед за екстрадицията му в Гърция и му е съобщила това обстоятелство. Така мъжът се е укрил, тя е знаела квартирата му и му е носила храна. По-късно,когато лицето е влязло в затвора, тя е влизала многократно при него като е представяла пред затворинческата администрация документи, според които тя е трябвало да извършва служебни разпити на затворника. Оказало се,обаче че не е вярно и документите нямат отношение към затворника. Вчера е правен и обиск на килията на Боклука, намерен е мобилен телефон по който двамата са говорили и са били подслушвани.

Кьосева до толкова е била лудо влюбена в криминалния тип,че дори е теглила 25 хиляди лева потребителски кредит, като му дала парите. Говори се,че някой е снимал двамата в любовна ситуация и той трябвало с тези пари да откупи клипчето.

Към момента няма събрани достатъчно данни за това,че баща и Георги Кьосев,шеф на охранителна полиция в Благоевградската дирекция, има отношение към престъпната дейност на дъщеря си. Засега той не е привлечен като обвиняем, не е и задържан. Но е в отпуск и срещу него тече дисциплинарна проверка, казах и шефът на ОДП-Благоевград комисар Хаджиев.

Наблюдаващият прокурор от Благоевград Борислав Ковачки заяви,че тя до момента не говори и се е възползвала от правото си да не дава обяснения. Разследването продължава, а прокуратурата ще иска от съда да даде най-тежката мярка“задържане под стража“ за арестуваната полицайка. Мотивите за всички деяния не са финансови, а много лични.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право