Арестуваха изпълнителния директор на "Ауди"

Главният изпълнителен директор на "Ауди" (Audi) Руперт Щадлер е арестуван в Германия във връзка с дизелгейт, съобщи в."Зюддойче цайтунг", цитиран от световните агенции.

Шефът на луксозната марка на "Фолксваген" (Volkswagen) е бил задържан заради манипулациите с показанията за отделяните газове от дизелови коли на групата, потвърди Фолксваген.

Германската прокуратура заведе дело срещу Щадлер миналата седмица по обвинени в измама и подвеждаща реклама във връзка с манипулираните тестови данни за отделени вредни газове при дизеловите автомобили на луксозното подразделение на "Фолксваген".

Близо три години след като Фолксваген призна, че е манипулирал данните от тестовете за отделени вредни газове, мюнхенската прокуратура обяви, че сега разследва 20 души и че е претърсила апартамента на Щадлер и на друг член на управителния съвет.

Новината се появи, след като германското издание "Билд ам зонтаг" съобщи, че при близо един милион автомобила Даймлер (Daimler) са открити незаконните устройства за манипулиране на данните от тестовете. Това показва как последиците от скандала дизелгейт продължават да преследва автомобилния сектор.

От 30 май председателят на управителния съвет на "Ауди" Щадлер и още един член на управителния съвет са обвиняеми, съобщи мюнхенската прокуратура.

Разследването може да предизвика управленска криза в "Ауди" и в компанията майка "Фолксваген", където Щадлер бе повишен през април до ръководител на продажбите на групата.

Мюнхенската прокуратура обясни, че двамата заподозрени са разследвани по подозрение в измами и подвеждаща реклама и за предполагаемата им роля в пласирането на колите с манипулиращи устройства на европейския пазар.

Щадлер е подложен на критики още откакто "Ауди" призна, че е използвал манипулиращия софтуер през ноември 2015 година, два месеца след Фолксваген, но той се радва на подкрепата на семействата "Порше" и "Пиех", които контролират двете компании.

Според прокуратурата "Ауди" е продала най-малко 210 000 дизелови коли с манипулиращия софтуер в САЩ и Европа от 2009 година, отбелязва ДПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа